Karl Hedin: "Ingen jag talat med förstår grunderna för åtalet"

För skogsföretagaren Karl Hedin blev 2020 året när han åtalades för grovt jaktbrott – en rättegång som han ser fram emot. Nu är han på andra plats på Land Lantbruks 50-lista.

Sedan hösten 2018 har misstankarna om grovt jaktbrott hängt över Karl Hedin. 2020 blev året när åtal väcktes och i februari nästa år hålls rättegången.
Sedan hösten 2018 har misstankarna om grovt jaktbrott hängt över Karl Hedin. 2020 blev året när åtal väcktes och i februari nästa år hålls rättegången. FOTO: DANIEL STRANDROTH

Efter nästan två år valde miljöåklagaren Lars Magnusson i slutet av september att väcka åtal mot Karl Hedin och tre medtilltalade för illegal vargjakt. Rättegången startar i februari nästa år.

Är det för åtalet som du mest kommer att minnas 2020?

– Ja, med den chockerande insikten om hur den svenska rättsapparaten fungerar, eller rättare sagt inte fungerar. Tyvärr litar jag inte längre på rättssystemet, jag kan inte ens lita på att vårt samtal nu inte är avlyssnat.

Lyssna: Karl Hedin i Lantbrukspodden

Missa inte Lantbrukspoddens avsnitt där Karl Hedin intervjuas om hur han blev hämtad av polis och förd till häktet, misstänkt för illegal vargjakt. Lyssna här.

Men är det ändå bättre med åtal och rättegång än en nedlagd förundersökning?

– Det går inte att leva i ett vakuum så det är bättre att något sker. Ett av straffen som jag redan drabbats av är att man under flera år har undanhållit mig mina jaktvapen och dem vill jag förstås ha tillbaka så snart det bara går.

Vilka reaktioner har du mött sedan åtalet väcktes?

– Den positiva sidan är att bevisningen inte längre kan hemlighållas. Alla som vill kan beställa utredningen och bilda sig en egen uppfattning och av dem jag talat med är det ingen som förstår grunderna för åtalet. Det finns bara en förklaring och det är att det är mina åsikter som ska straffas.

Här är tio i topp på Land Lantbruks 50-lista 2020

Så du ser fram mot rättegången?

– Jag vill få ett slut på det, så svaret är ja. Även om jag måste räkna med att åklagaren kommer att driva det vidare även till hovrätten.

Din andraplats på Land Lantbruks 50-lista motiveras med att ditt fall sätter fokus på vargsituationen, myndighetsutövningen och klyftan mellan stad och land. Håller du med?

– Ja, det instämmer jag i. I det här fallet handlar det om aktivister som tagit sig in i polis- och åklagarmyndigheterna, tycker Karl Hedin.

LÄS MER: Är det priset man får betala för vargens återkomst?

LÄS MER: Viltet får inte äventyra matproduktionen