KD hade chans att satsa mer på vägarna

Vi delar Carl-Wiktor Svenssons ambition att mer resurser fordras för att bygga ut vägnätet. Men varför tog inte Kristdemokraterna chansen till det i sin budget, undrar två centerpartister.

Tack vare Centerpartiets opinionsarbete förhindrades Miljöpartiet från att riva bort flera redan beslutade väginvesteringar.
Tack vare Centerpartiets opinionsarbete förhindrades Miljöpartiet från att riva bort flera redan beslutade väginvesteringar. FOTO: HENRIK DAMMBERG

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

I en debattartikel i Land Lantbruk ondgör sig Carl-Wiktor Svensson, riksdagskandidat för Kristdemokraterna i Kalmar län, över regeringens trafikpolitik. Regeringen får givetvis svara för sig, men i sammanhanget får även Centerpartiet sig en släng av sleven på temat för lite av statens resurser går till att vidmakthålla vägnätet.

Vi delar Carl-Wiktor Svenssons ambition att mer resurser fordras för att hålla i ordning och även bygga ut vägnätet i landet. Centerpartiet har i flera omgångar, både inom Alliansregeringen 2006 – 2014 och senare, fått igenom flera stora ökningar av underhållet till både det finmaskiga statliga vägnätet och till att öka statsbidraget till vägsamfälligheter. Tack vare Centerpartiets opinionsarbete förhindrades Miljöpartiet från att riva bort flera redan beslutade väginvesteringar då Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildade regering 2014. Detta sagt bara för att reda ut historien.

Men, nu vi vill nu passa på att ställa en fråga till Carl-Wiktor Svensson. I höstas fick den budget som signerats Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna majoritet i riksdagen. Därmed var det dessa tre partier som gavs makt och inflytande att bestämma om den ekonomiska politiken för kommande år, också på trafikområdet. I statsbudgeten är området "kommunikationer” utgiftsområde 22 och omfattar nästan 77 miljarder kronor.

Det är väldigt mycket pengar. Man skulle nu kunna tro att de ambitioner Carl-Wiktor Svensson(KD) ger uttryck för i sin debattartikel, ”mer pengar till vägarna i Sverige” skulle komma till uttryck i statsbudgeten för 2022 avseende både vägar och annat. Men nej, så skedde inte. Inte en krona på kontot ”kommunikationer” flyttades. 76 miljarder 964 miljoner 552 000 kronor gick ograverat genom riksdagskammaren så som den socialdemokratiska och miljöpartistiska regeringen föreslagit, trots att Carl-Wiktors kristdemokrater med flera ägde frågan. Saknades det förslag? Fanns det inte några ambitioner? Går det inte att ändra i ett förslag?

På frågan om det saknades förslag och ambitioner blir Carl-Wiktor Svensson oss svaret skyldiga. På frågan ”går det inte att ändra” kan vi ge svaret. Självklart går det att ändra, men varför gjorde man inte det då?

Anders Åkesson, riksdagsledamot Centerpartiet

Stihna Johansson-Evertsson, riksdagskandidat Centerpartiet

LÄS MER: Gärna elvägar - men först elektrifiering av regionala banor

LÄS MER: Stoppdatum för bensinförsäljning tas fram