Kinesisk import driver upp priserna – men inte i Sverige

Från att ha legat några kronor över EU-genomsnittet har de svenska grispriserna blivit omsprungna – allt på grund av svinpesten i Asien.

Svenska grispriser har legat över EU-genomsnittet, men nu har andra länder högre betalning.
Svenska grispriser har legat över EU-genomsnittet, men nu har andra länder högre betalning. FOTO: MIKAEL LJUNGSTRÖM

Under flera år har svenska grispriser legat 2–3 kronor över EU-genomsnittet. Men sedan Kinas importbehov ökat drastiskt till följd av den afrikanska svinpesten har länder som Tyskland, Spanien och Danmark nu högre betalning.

– Länder med bilaterala avtal med Kina får 30 procent bättre pris. Tyvärr är Sverige inte ett av dessa vilket innebär att svenska varor måste tas in via Hongkong där vi konkurrerar med till exempel USA, säger Margareta Åberg, grisexpert på LRF.

Byta till svenskt

Priserna i länder som Spanien och Tyskland har stuckit upp mot 20 kronor, allt medan den svenska betalningen enligt Jordbruksverkets statistik ligger kvar på runt 17:50.

– Händelserna i omvärlden borde driva upp det svenska priset. De tillverkare i Sverige som använder importerad råvara har nu en anledning att i stället välja svenskt, säger Margareta Åberg.

Inte godkända för Kina

Hon påpekar dock att det finns europeiska slakterier som inte är godkända för export till Kina och som därmed har samma intresse som tidigare för den svenska marknaden.

Läs mer: Svinpesten bortom all kontroll i Kina