Lammkött i fokus när fårproducenter och kockar hade smakmöte

Kött från nöt, gris och fågel har testats i flera år. Nyligen kom turen för allra första gången också till lammkött. Inom ramen för konceptet Exceptionell råvara bedömde restaurangkockar under ett möte i Kalmar produkter från åtta lammproducenter i regionen.

Endast salt användes som krydda vid tillagningen av lammprodukterna.
Endast salt användes som krydda vid tillagningen av lammprodukterna. FOTO: SARAH EJERMARK

Exceptionell råvara är en ideell förening som verkar för fler kontakter mellan kockar och bönder i Sverige. Syftet är att utveckla svenska råvaror av högsta kvalitet.

Hittills har alltså både nöt, gris, fågel och även grönsaker varit i centrum för smakmöten mellan producenter och proffskockar.

Unikt möte

I mitten av september var det premiär för lammkött i sammanhanget. Platsen för mötet var Jenny Nyströmsskolan i Kalmar.

– För ett år sedan hade vi en träff för nötkött med Exceptionell råvara. Efteråt fick jag frågan från några av våra medlemmar om varför inte lammkött får vara med. Efter träget arbete kunde vi nu genomföra detta unika möte, säger Rose-Marie Winqvist, verksamhetsutvecklare vid LRF Sydost.

Elever vid Jenny Nyströmsskolan deltog i smakmötet.
Elever vid Jenny Nyströmsskolan deltog i smakmötet. FOTO: SARAH EJERMARK

Finansiär var länsstyrelsen i Kalmar län, där det finns en regional livsmedelsstrategi. Förutom LRF Sydost deltog också länets två fåravelsföreningar samt KLS Ugglarps i genomförandet.

Totalt tolv produkter från de åtta lammproducenter som deltog granskades av kockar från de bästa restaurangerna i Småland.

Olika åldrar

Utseende, lukt och förstås smak på kött från djur i åldern från knappt ett halvår till över tio år bedömdes under dagen. Resultaten har ännu inte presenterats.

– Vi kommer att genomföra ytterligare två smakträffar med får och lamm i vår. Vi vill gemensamt och långsiktigt jobba med fårnäringen i Kalmar län på ett bättre sätt än hittills, säger Rose-Marie Winqvist.

Färg, utseende, lukt och smak ingår i kockarnas bedömning.
Färg, utseende, lukt och smak ingår i kockarnas bedömning. FOTO: SARAH EJERMARK

Marie Sjödin är lammproducent i Äpplerum/Västra Sörby söder om Borgholm. I år har hon haft 130 djur till slakt. Hennes bidrag till smakmötet var kött från ett halvårslamm, ett får på ett och ett halvt år och ett treårigt får. I samtliga fall var det sadeln.