”Landsbygdsministern en stor överraskning”

Den nya landsbygdsministern är ett oprövat kort i lantbrukssammanhang, men hon är väl bekant med livet på landsbygden, skriver Land Lantbruks ledarskribent.

Nya landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) presenterar sig.
Nya landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) presenterar sig. FOTO: URBAN BRÅDHE

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) var den största överraskningen vid regeringsbildningen i måndags. En doldis från halländska Hylte, som visserligen är ordförande i riksdagens näringsutskott, men som är ett oprövat kort i landsbygds- och lantbrukssammanhang.

Annars innehöll statsministerns regeringsförklaring inte många överraskningar för de gröna näringarna. Det mesta var känt från det 73 punkters dokument som presenterades redan efter överenskommelsen med C och L. Regeringsförklaringen har ett tydligt fokus på miljö- och klimatfrågor och statsministern klargjorde att klimatomställningen ska genomsyra politiken och att ”Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsnation”.

Att Sven-Erik Bucht får gå var inte särskilt överraskande. Han fick livsmedelsstrategin på plats, men fyller 65 år i år och har haft sviktande hälsa. Men att vårdbiträdet och tidigare kommunalpolitikern Jennie Nilsson skulle ersätta honom hade nog ingen tippat.

Valet av Jennie Nilsson visar att tyngdpunkten på ministerposten kommer att ligga på landsbygdsfrågorna. Något som är väl så viktigt i det tudelade samhälle vi sett prov på de senaste åren. Jennie Nilsson är själv landsbygdsbo och har god kännedom om vad som behövs för att underlätta livet och företagandet där.

Jordbrukspolitiken tog inte särskilt mycket plats i regeringsdeklarationen. Specifikt om jordbruk nämndes egentligen bara att ”ett kraftfullt bondepaket tas fram för att stärka svensk livsmedelsproduktion”.

Om skogen sades desto mer. Aldrig tidigare har en socialdemokratisk regering slagit fast i regeringsförklaringen att den privata äganderätten ska värnas och att markägare ska få ”rättmätig ekonomisk kompensation vid inskränkningar i ägande- och brukanderätt”. Det är ingen hemlighet att skogspolitiken var en av de största tvistefrågorna i den förra S/MP-regeringen. När nu miljöminister Karolina Skog (MP) fått sparken och ersätts av partikamraten Isabella Lövin, kan man hoppas på en mer pragmatisk skogspolitik.

Hur den nya regeringen lyckas leva upp till behov och krav från de gröna näringarna återstår att se. Kanske kan Annie Lööfs strypkoppel på Stefan Löfven få regeringen att hålla fokus på frågor som landsbygdsutveckling, stärkt livsmedelsproduktion och ett livskraftigt landsbygdsföretagande.

LÄS MER: Bucht lämnar regeringen – Jennie Nilsson tar vid som landsbygdsminister

LÄS MER: Jennie Nilsson: ”Samarbete ett plus för näringsfrågor”