Landsbygdsministern: ”Sverige ska inte konkurrera med lägsta pris”

Kreativitet och hållbarhet är det svenska jordbrukets konkurrensvapen på världsmarknaden, konstaterar landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) i en kommentar till det bondepaket som ingår i regeringens höstbudget.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) slår ett slag för svensk innovationskraft.
Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) slår ett slag för svensk innovationskraft. FOTO: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD

Paketet presenterades av centerledaren Annie Lööf tidigare i veckan och omfattar 191 miljoner kronor under 2020, samt 72 miljoner kronor årligen under 2021-2025. Enligt regeringen rör det sig om en förstärkt finansiering av den nationella livsmedelsstrategin.

Inte konkurrera med priser

"Sverige behöver ta tillvara på sin innovationskraft för att kunna konkurrera med de stora jordbruksländerna i världen. Vi ska konkurrera med kreativitet och hållbarhet, inte med de lägsta priserna", säger Jennie Nilsson i en kommentar.

"Det kräver satsningar på allt från forskning, förbättrad livsmedelsexport och ökad hållbarhet i produktionskedjan. På så vis skapar vi jobb och tillväxt i hela landet, samtidigt som vi kan bidra till tryggad livsmedelsförsörjning", fortsätter hon.

Stöd till små butiker

Dagligvaruhandeln befinner sig i slutet av livsmedelskedjan. I det ledet föreslår regeringen 70 miljoner kronor årligen under 2020–2022 i driftstöd till vad som beskrivs som små butiker i sårbara och utsatta glesbygder.

Enligt regeringen är stödet en del i arbetet för en sammanhållen landsbygdspolitik. Förra året beviljades driftstöd till cirka 270 butiker i gles- och landsbygd.

LÄS MER: Regeringens förslag: Pengar till bin och eltraktorer