Lantbrukare friade till slut – men de som släppte ut minkar åtalades aldrig

Nu frias de två bröder som i ett uppmärksammat fall försökte stoppa djurrättsaktivister som släppte ut minkar på deras gård. I och med det faller tingsrättens fällande dom.

En krossad bilruta stod i blickfånget beträffande det mål där två bröder först dömdes för skadegörelse för att sedan frias.
En krossad bilruta stod i blickfånget beträffande det mål där två bröder först dömdes för skadegörelse för att sedan frias.

Det var i augusti förra året som militanta djurrättsaktivister tog sig in i en minkgård i Skaraborg och öppnade burdörrarna för cirka 5 000 djur.

Två bröder, som är delägare i verksamheten, följde efter en Saab som deras granne hade pekat ut som en av aktivisternas flyktbilar. Bröderna stoppade bilen inne i Hjo men en av aktivisterna lyckades stänga dörren och färden fortsatte.

Vägkon krossade vindruta

När bilen senare tvingades stanna på grund av ett vägarbete fick bröderna hjälp att hålla kvar aktivisterna på platsen. Bröderna hade kontakt med polisen och fick information att patrullbilen skulle dröja 30–40 minuter.

I väntan på polisen kastade bröderna varsin vägkon mot bilen varav den ena krossade dess framruta.

Dagsböter för skadegörelse

– Vi gjorde ett envarsgripande i syfte att hålla kvar de misstänkta på platsen, säger den av bröderna som Land Lantbruk talat med.

Senare dömde tingsrätten de två bröderna till dagsböter för skadegörelse och de blev ålagda att betala skadestånd, cirka 18 000 kronor. Tingsrätten menade att eftersom ingen djurrättsaktivist hade åtalats eller dömts så var brödernas ingripande inte motiverat.

Gläds åt friande dom

Bröderna överklagade domen. Det gjorde även åklagaren som ansåg att dagsböter inte var påföljd nog utan yrkade på villkorliga domar.

Nu gör Göta hovrätt en annan bedömning än tingsrätten och betraktar brödernas gärning som ett envarsgripande.

– Det är skönt när ärligheten vinner och att vi som håller på med laglig verksamhet inte ska behöva känna oss som brottslingar. Samtidigt är det förstås helt bedrövligt att de som verkligen begick brott inte straffades, säger en av bröderna.

LÄS MER: Bröder överklagar omstridd dom