Lantbrukspodden: Potential för gårdsslakt med kulgevär

Stressfri slakt och ett godare kött. Vägen dit kan vara via kulgevärsmetoden, där bedövning och avblodning sker på gården innan transport till slakteri. Metoden kan bli en viktig nisch för köttproducenter - om den blir tillåten.

Adam Giertta på Bona gård har testat kulgevärsmetoden. Om detta berättar han i veckans avsnitt av Lantbrukspodden.
Adam Giertta på Bona gård har testat kulgevärsmetoden. Om detta berättar han i veckans avsnitt av Lantbrukspodden.

Snart fattas ett beslut av EU-kommissionen som kan tillåta att döda och redan avblodade lantbruksdjur får tas in på slakterier. Det skulle öppna upp för den så kallade kulgevärsmetoden i hela EU.

I veckans avsnitt av Lantbrukspodden möter vi lantbrukaren Adam Giertta som har testat metoden på sina nötkreatur inom ett forskningsprojekt vid SLU. Han tror på en växande marknad för kött som slaktats i en lugn miljö.

LÄS MER: Här kan du hitta alla avsnitt av Lantbrukspodden