Skogsskador borde uppröra mer än skötselmetoder
LedareDen allmänna debatten om vad skogen ska användas till är intensiv. Frågan är varför skogsskadorna inte diskuteras mer när själva skötselåtgärderna synas så flitigt, skriver Anna Nilsson.
Lantbruket behöver pålästa journalister
LedareI storstadsmedia betraktas lantbruk som något som främst berör en krympande grupp bönder. Det anses inte behövas någon reporter som specialiserat sig på frågorna, skriver Lena Johansson.
Nya vägar ska inte bemötas med motstånd
LedareDet som är rätt i dag kan mycket väl visa sig vara fel om 50 år. Men de som vill pröva andra vägar ska mötas av uppmuntran, skriver Knut Persson.
Arla faller på eget grepp
LedareMejeribranschen har varit för defensiv och låtit andra aktörer sätta agendan. Det är hög tid att ta tag i taktpinnen nu, skriver Anna Nilsson.
Världen förändras och politiken står still
LedareDet finns fler alternativ än rysk lärk, men regelverket om "främmande" trädslag sätter käppar i hjulet, skriver Pär Fornling.
Låt oss få veta var köttet kommer ifrån
LedareRegeringen går inte vidare med ursprungsmärkningen av kött på restauranger, så vi får fortsätta upprepa: Var kommer köttet ifrån, skriver Lena Johansson.
Osäker framtid för skogsekonomin i krigstider
LedareDen som tänker avverka de närmaste åren ska nog inte vänta utan slå till direkt. Men på längre sikt är osäkerheten mycket stor, skriver Knut Persson.
Lantbruket är ett ljus i klimatmörkret
LedareAllt är inte mörkt och dystert i klimatarbetet. Inom lantbruket pågår ett intensivt arbete för att minska klimatpåverkan, skriver Lena Johansson.
Brist på visioner, mål och odlarglädje
LedareIndustrin är beroende av aktiva skogsägare, men skogsägarnas beroende av industrin är begränsat, skriver Pär Fornling.
Alla draglok behövs till lantbruket
LedareKanske är det du som en dag får en anställd eller en kollega där fröet att jobba på en gård började gro i TV-soffan. Lantbruksbranschen behöver alla draglok vi kan få, skriver Anna Nilsson.
Skogen gör störst klimatnytta om den får växa
LedareKlokt hanterad är skogen Sveriges största tillgång i klimatomställningen. Men politiska beslut riskerar att försämra möjligheten.
Sluta se landsbygden som ett problem
LedarePolitikerna måste sluta se landsbygden enbart som ett problemområde, en plats att hämta allt från råvaror till arbetskraft ifrån, skriver Lena Johansson.
Byt perspektiv under vattenpausen
LedareRegeringen har utlovat en paus i prövningen av småskalig vattenkraft. Pausen kan lämpligen användas till att vända perspektivet från hot till möjlighet, skriver Pär Fornling.
Magra budgetförslag direkt till lantbruket
LedareI sin första budget presenterade landsbygdsministern en rad förslag för landsbygden, men direkt till jord- och skogsbruket var förslagen få, skriver Lena Johansson.
"Låt Sveaskog gå över till hyggesfritt"
LedareGör som Finland - ge Sveaskog direktiv om att gå över till kontinuitetsskogsbruk på en viss andel av innehavet, skriver Knut Persson.
Gödsel i centrum på laddad världsscen
LedareMarknaden är som ett svart hål, ingen vet om det kommer finnas tillräckligt med insatsvaror till våren eller till vilket pris, skriver Anna Nilsson.
Inga tecken på färre konflikter i skogsbruket
LedareKonflikterna mellan miljörörelsen och skogsnäringen fortsätter. Generell hänsyn är knepig att förklara, det är inget som håller en folkrörelse på fötter, skriver Pär Fornling.
Jordbrukets vattenbehov viktigt vid exploatering
LedareLantbrukets odlingsförutsättningar och behov av vatten måste tidigt finnas med i planerna för byggande och annan exploatering i anslutning till jordbruksmark, skriver Lena Johansson.
Regeringen behöver klargöra skogsbrukets ställning
LedareEn ny regering och en ny riksdagsmajoritet innebär att det också kan bli förändringar i skogspolitiken, skriver Knut Persson.
Hög tid att stärka jordbrukets konkurrenskraft
LedareVi måste se konkreta handlingar bakom regeringsförklaringens kryptiska mening: "Konkurrenskraften för den svenska livsmedelsproduktionen ska stärkas.", skriver Lena Johansson.