Hög tid att stärka jordbrukets konkurrenskraft
LedareVi måste se konkreta handlingar bakom regeringsförklaringens kryptiska mening: "Konkurrenskraften för den svenska livsmedelsproduktionen ska stärkas.", skriver Lena Johansson.
Planteringsbidrag till nytta för klimatet
LedareNyligen skrev tre forskare i Svenska Dagbladet att avverkningarna måste minska för att vi ska nå klimatmålet. Det är förstås riktigt i ett kort perspektiv, men förslagen haltar betänkligt. De säger inget om hur avverkningarna ska bromsas och inget om konsekvenserna.
Läge för den nya regeringen att ta omedelbar ställning
LedareDen kraftiga förseningen av jordbrukspolitiken drabbar den redan hårt pressade lantbrukaren. Samtidigt rusar priserna för el, bränsle, växtskydd och andra insatsmedel, skriver Anna Nilsson.
Ge skogsägaren betalt för miljövärden
LedareSkogsstyrelsen vill utveckla en modell där skogsägare får betalt för att bevara eller utveckla höga naturvärden i skogen. Det klokare att ge skogsägare betalt för miljöarbete än att förbjuda aktivt skogsbruk, skriver Knut Persson.
Ge oss en regering som inser lantbrukets betydelse
LedareSverigedemokraterna får en guldsits även utanför regeringen. Med sin starka position i riksdagen kan de fortsätta att ställa krav, samtidigt som de inte kan ställas till svars för regeringens politik, skriver Lena Johansson.
"Bondförnuft matchar kalkyler"
LedareDen tyske jägmästaren Martin Fastans formel är ett bra instrument - rätt använd. En bov i dramat är att planteringarna ska göras så billigt som möjligt, skriver Pär Fornling.
Politikerna måste tro på mjölkens framtid
LedareÄr politikerna beredda att satsa på Sveriges och EUs mjölkbönder, eller ska vi ge bort vår mejerimarknad till länder som Kina och Indien.
När ska skogsdebatten bli faktabaserad?
LedareSka vi få en balanserad syn på svenskt skogsbruk måste även barnböckerna ge en rättvis beskrivning av skogen. Det är framtidens beslutsfattare som får dagens sagor inpräntade i sig, skriver Anna Nilsson.
Mer än akuthjälp krävs för ökad matproduktion
LedareDen nya regeringen har mycket att göra för att öka den svenska livsmedelsproduktionen, skriver Knut Persson.
Första skogsfrågorna handlar om EU-politik
LedareI december ska Sverige presentera sitt program för EU-ordförandeskapet. Det är då rimligt att skogen finns med, skriver Pär Fornling.
Lööf fick personligen bära skulden i svekdebatten
LedareSka Centern återta sin starka position på landsbygden måste partiledningen tydligt visa att den ser och förstår de viktiga väljarna där, skriver Lena Johansson.
Alla har glädje av mer träd i städerna
LedareKunskapen om skog har mycket att bidra med långt in i stadskärnorna, och omvänt kan lärdomar från stadens parker flyttas ut i de tätortsnära skogarna, skriver Pär Fornling.
Kommer växtbaserat protein ersätta köttet?
LedareÄr växtbaserat protein framtiden eller bara en dagslända? Det är en fråga som även tillverkarna av ärt- och bönbiffar ställer sig, skriver Lena Johansson.
Extra viktigt att jämföra betalningen för virket
LedareVi är på väg in i en period då det blir extra viktigt att jämföra betalning av virket och då skillnaderna kan bli ganska stora, skriver Knut Persson.
Rösta för en regering som tar lantbruket på allvar
LedareI valrörelsens slut är det varken frågorna om livsmedelsförsörjning eller en levande landsbygd som dominerar. I stället pratas det mest om vilka man inte kan tänka sig att regera med, skriver Lena Johansson.
Börja om från början, börja om på nytt...
LedareEfter valet bör det tillsättas en utredning om skogspolitiken. Och det finns all anledning att hålla både näringens företrädare och miljörörelsen på armlängds avstånd, skriver Pär Fornling.
Elpriserna hotar knäcka lantbruket och matproduktionen
LedareOm Sverige ska ha 100 procent förnybar elproduktion 2040 måste vi på ett hållbart sätt fullt ut använda energi som baseras på råvaror från jord- och skogsbruk, skriver Lena Johansson.
Varmare klimat ger möjlighet till ökad tillväxt
LedareEtt varmare klimat får inte leda till att tillväxten blir sämre, utan tvärtom ger det möjlighet att öka tillväxten, skriver Knut Persson.
Matpriserna är fortfarande för låga
LedareJordbruket är tyvärr en bransch med små marginaler och fortfarande har inte de svenska matpriserna nått tillräckliga nivåer för att kompensera kostnadsökningarna, skriver Lena Johansson.
Det finns ingen gratis rådgivning
LedareNationalekonomerna har ett bra uttryck, ursprungligen från Nobelpristagaren Milton Friedman: "There is no such thing as a free lunch". Med den logiken finns det inte heller någon gratis rådgivning, skriver Pär Fornling.