Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 27 januari 2021

Vad väntar landsbygdens nyinflyttade?

Hur går det för den som flyttar ut på landet och kanske vill starta företag där? Politiker som lockat nya innevånare till landsbygden är inte alltid lika positiva till utvecklingen av den, skriver Lena Johansson.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Det är positivt att fler flyttar till landsbygden, men finns det möjlighet att bo och utvecklas där?
Det är positivt att fler flyttar till landsbygden, men finns det möjlighet att bo och utvecklas där?

Det talas om en ny grön våg över Sverige, och att pandemin har fått alltfler att flytta, eller åtminstone fundera på att flytta ut på landsbygden. Mindre kommuner raggar också nya innevånare från storstäderna. Men vad väntar de nya landsbygdsborna? Möts de av en öppen famn eller kalla handen?

De som flyttar från storstan till en mindre tätort upplever säkert mycket positivt. Lägre bostadspriser och inga köer till varken förskola eller på väg till jobbet. Nära till naturen och möjligheter till en aktiv fritid. Men hur blir det för den som flyttar ut på landet och kanske till och med vill starta företag där?

Många finner sig väl till rätta där också, men upptäcker också att mycket är annorlunda jämfört med att bo i en tätort. På landsbygden är farbara vägar, fungerande postservice, bredband, kommunalt vatten och avlopp och kollektivtrafik långt ifrån alltid en självklarhet. Inte ens skolor, mataffärer och poliser i närområdet kan tas för givet.

Samma politiker som lockat nya innevånare till landsbygden är inte heller alltid lika positiva till utvecklingen av den. Skarpa miljö-, bygg- och planregler som ofta beslutats vid ett skrivbord i stan kan sätta stopp för företagsamheten. För att inte tala om byråkratidjungeln som är svår att forcera.

– Vill de verkligen ha en levande landsbygd. Vi vill inte ha mer bidrag, men behöver inte heller fler pekpinnar. Jag upplever ett jättemotstånd mot all förändring, säger en av dem som för några år sedan flyttade ut i glesbygden och försöker driva ett lantbruksföretag där.

Bemötandet varierar naturligtvis mellan kommuner, och motståndet kommer inte alltid från de styrande. Ibland är det fritidsboende som ogillar lukten av gödsel eller bullret av traktorer. De ser helst att landsbygden förblir en gammaldags idyll, ett jättelikt Skansen, där utarbetade stadsbor kan vila upp sig på semestern.

Men det är positivt att intresset för att bo på landsbygden ökar och att nya människor möter verkligheten där. Människor som inte i generationer tvingats vänja sig vid att knyta näven i byxfickan, utan kräver samma förutsättningar för företag på landet som i stan.

LÄS MER: Många flyttar ut på landsbygdenLÄS MER: ”Strandskyddet är en inskränkning i äganderätten”LYSSNA: ”Det slutar flera bönder i veckan och så kan vi inte ha det”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen