Ljusare framtid för vanvårdade djuren
Det var eländiga förhållanden som mötte polisen vid gården i Uppland för en knapp månad sedan. Då spåddes en mörk framtid för nötkreaturen, men det har gått bättre än väntat.
Det var eländiga förhållanden som mötte polisen vid gården i Uppland för en knapp månad sedan. Då spåddes en mörk framtid för nötkreaturen, men det har gått bättre än väntat.
Det var i mitten av maj som larmet kom om lösgående nötdjur på en äng intill en väg i Uppland. När polisen undersökte saken uppdagades en omfattande vanvård av runt hundra köttdjur, som Land Lantbruk tidigare skrivit om.
Enligt polisens uppgifter vid tidpunkten för händelsen fann man runt 20 döda djur på gården och förundersökningsledaren på polisens djurskyddsgrupp, Lena Jacobsson, var pessimistisk inför fortsättningen.
– Jag tror inte att det finns några kilon att sälja på de djuren. Det är bedrövligt, sa hon då.
LRF:s stödgrupp kopplades in och tog hand om djuren och veterinärer undersökte djuren, som i flera fall var i mycket dåligt skick. Länsveterinär beslutade om omedelbart omhändertagande.
Nu ser läget betydligt bättre ut för de omhändertagna köttdjuren.
– Överlag är djuren omplaceringsbara. De har varit lite låga och dåliga i hullet men har blivit mycket bättre. Det handlar om en handfull djur som blir svåra att sälja och som inte skulle betinga mycket vid slakt. De har haft en dålig tillväxt och det är inte mycket att göra med dem. Men i första hand vill man ju sälja, om det finns köpare, säger Linda Malmgren, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Stockholms län.
Det var dock fem djur som länsstyrelsen beslutade om avlivning för.
– Två djur avlivades första dagen och tre den följande veckan. Alla handlade om rena sjukdomsfall, de berodde inte på undernäring, säger hon.
Under onsdagen går djurägarens tidsfrist ut för att yttra sig om de handlingar som länsstyrelsen har som grund till sitt kommande beslut.
– Efter det tar vi beslut om vad som händer med djuren, säger hon.
Vad som händer med gården och djurägarens framtida djurhållning kan Linda Malmgren inte svara på än.
– Gården ligger inte på vårt bord, och djurhållningen får vi titta på när det här ärendet är avslutat. Nu ska polisen utreda vad som hänt, men sedan är det ganska troligt att det kommer att göras en djurförbudsprövning, säger hon.
Enligt henne känner inte länsstyrelsen till några tidigare anmärkningar på gården.
– Länsstyrelsen har inte gjort någon djurskyddskontroll på gården. Tidigare i år var en kontroll planerad, men man kunde inte ta sig fram till gården. En ny kontroll var bokad till senare i år, säger Linda Malmgren.
Det är vad hon kallar en personlig tragedi som ligger bakom gårdens dåliga skötsel.
– Men om det är hela orsaken vet jag inte. Det är polisens sak att utreda, säger Linda Malmgren, som dock framhåller att djurägaren har varit behjälplig i ärendet.
Läs mer: Mängder av vanvårdade och döda djur funna på gård