Lösning på grästrassel vinner Teknikutmaningen 2023

För tre år sedan fick Anders Brus en idé om hur han skulle få gräset han slog att inte snurra fast sig i röjsågen. Nu har han en färdig produkt på marknaden och vinner Land Lantbruks tävling Teknikutmaningen.

Anders Brus och hans uppfinning Anti GrassStop vinner Teknikutmaningen 2023.
Anders Brus vinner Teknikutmaningen 2023 främst för att många kan ha nytta av innovationen och att det finns en innovativ höjd eftersom han har börjat med sin innovation från början, enligt jurymedlem Magnus Jansson. FOTO: REBECCA JOHANSSON

– Det känns väldigt bra! säger en glad och överraskad vinnare när Land Lantbruk gratulerar hemma på gården i Enviken utanför Falun.

– Jag hoppades så klart på att Anti GrassStop kunde vara intressant för juryn. Men så tittar man på de andra bidragen som beskrivs i tidningen och tänker att nja, det kanske inte blir jag som vinner. Mitt bidrag är ju inte komplicerat.

Andra versionen nog smidig

Idén föddes när Anders Brus gick och röjde gräs och störde sig på att det fastnade titt som tätt. Han kom först på en lösning som visade sig bli för komplicerad. 

– Den tog för mycket plats. Man måste kunna ha på den när man ska röja under elstängsel och med den första versionen var det bara att glömma.

Den andra versionen, som går att röja gräs under elstängsel med, är nu verklighet. När Land Lantbruk besöker Anders Brus är det en grå novemberdag. Regnet med snöinslag är bara några mil bort och termometern visar på ett par få plusgrader. Anders Brus har förberett och tagit fram en mindre Stihl grästrimmer och en något större röjsåg från Husqvarna.

– Det är riktigt blött i gräset så det borde inte gå att slå det här i dag, säger han innan han drar i gång den första maskinen. 

Anders Brus och hans uppfinning Anti GrassStop vinner Teknikutmaningen 2023.
Om allt går som det ska så kommer Anti GrassStop snart att lanseras i Tyskland. FOTO: REBECCA JOHANSSON

Grästrimmern från Stihl morrar i gång och det ångar från marken när han kör. Men gräset slås av, även om det går något tungt för den mindre motorn. Vattnet står i vattenpölar på vallen och leran skvätter när Anders Brus slår gräs vid ett stenröse, men även Husqvarnas maskin morrar på och slår av gräset. 

– Hade jag inte haft Anti GrassStop på så hade det varit hopplöst att köra här idag. En annan bra grej är att det inte blir så varmt på vinkelväxlaren med den här på, säger han.

Finns att köpa hos Skogma

Efter demonstrationen dukas vinnartårtan fram vid köksbordet. Anders Brus visar rördelen och metallfästena. Anti GrassStop går numera att köpa hos Skogma som han levererat 300 exemplar till. Anders Brus har dessutom åkt runt och visat upp sin lösning. Han har sålt några och gett bort några för att fler ska få testa.

– Den fick en liten skjuts efter den första artikeln i Land Lantbruk. Jag fick en del samtal efter det.

Fakta: Förstapristagaren

Namn: Anders Brus.

Ålder: 79 år.

Bor: Enviken, i Dalarnas län.

Sysselsättning: Pensionär och egenföretagare. Är utbildad jägmästare.

Produktion: Skogsproduktion på 180 hektar. 

Aktuell med: Vinnare i Teknikutmaningen 2023 med "Anti GrassStop".

Ska satsa internationellt

Anti GrassStop funkar i dag på flera av Husqvarna och Stihls modeller. Målgruppen är både privatpersoner och större verksamheter som kommuner. 

– Nästa steg är att satsa internationellt med start i Tyskland. Jag ska också titta på om det går att lösa så att den passar några andra märken också.

Prissumman till vinnaren är 30 000 kronor.

– Jag kommer nog att använda pengarna för att kompensera mina närmaste lite grann för den tid som jag inte har kunnat lägga på dem. 

I motiveringen till priset står det att Anders Brus med sitt nytänkande lyckats skapa en produkt som många kan ha nytta av. Och det var just det som vägde tyngst när juryn utsåg pristagare säger Magnus Jansson, jurymedlem och växtodlings- och tekniklärare samt utbildningsledare för driftledarutbildningen på Vreta Utbildningscentrum.

– Det är en bra uppfinning som otroligt många kan använda sig av. Alla som har kört grästrimmer vet hur besvärligt det är, framför allt i högt gräs. Det finns trimtrådar, kedjor och allt möjligt. Men här är en lösning som fungerar väldigt bra. Han har ett gott samarbete, han har tänkt till och arbetat med produkten. Det här är ett trovärdigt alternativ på marknaden. Det finns också en viss innovationshöjd eftersom han börjat från början och arbetat fram produkten.

Ett motigt år

Övriga pristagare har också gjort ett fantastiskt arbete, säger Magnus Jansson. Att det varit ett motigt år för lantbrukarna har speglat tävlingen tror han, bland annat genom att färre bidrag har skickats in, men han hoppas på att fler skickar in till tävlingen nästa år.

– Vi märker av intresset för den här tävlingen. Det finns ett stort intresse hos tillverkare och maskinhandlare. De är väldigt intresserade och stöttar det här. Det är ett fint syfte med tävlingen att lyfta fram innovativa lösningar, det blir en dörr som öppnas. Det är roligt och vi i juryn ser fram emot nästa år!

LÄS MER: 

Automatisk gödseldoserare kniper andraplatsen

Alla tävlingsbidrag i Teknikutmaningen 2023 hittar du här

Sponsorer av Teknikutmaningen 2023:

Kramp

SmartAgri

Handelsbanken

Söderberg & Haak

Väderstad

John Deere

OKQ8

Big AB

Dina Försäkringar