Hotad kaninuppfödare: ”Min dotter har haft panikattacker”

Foton där någon ritat ”mördare” över hennes ansikte. Hot och olaga intrång. Ständiga telefonsamtal, mejl och brev. I ett år har Malin Sundmark utsatts för djurrättsaktivisters trakasserier.

Malin Sundmark har kaninuppfödning och är ordförande för Kaninproducenterna. ”Jag är en viktig person för aktivisterna att knäcka. Men jag lägger inte av”.
Malin Sundmark har kaninuppfödning och är ordförande för Kaninproducenterna. ”Jag är en viktig person för aktivisterna att knäcka. Men jag lägger inte av”. FOTO: KARIN JANSSON

– Trakasserierna tog fart i somras. Då gjorde aktivisterna mig till måltavla, säger Malin Sundmark, som föder upp kaniner.

Hoten kommer inte bara till Malin Sundmark utan även till familj, föräldrar, syskon, barn och vänner. Runt om i staden där hon bor har någon klistrat lappar med hennes foto och texten ”Din lokala djurplågare”, ”Alla hatar Malin Sundmark”, och en bild på någon som sparkar henne, med texten ”God Natt”.

Det har varit intrång i ekonomibyggnader på gården och ett inbrott i bostaden där Animal Liberation Front lämnat klistermärken och klottrat. Då skrämdes flera kaniner ihjäl.

Dottern rädd

När aktivisterna kommer går Malin Sundmark och dottern, 9 år, in och stänger dörren och ringer polisen.

– Min dotter är rädd och har haft ett par panikattacker. Det är ingen idé att prata med aktivisterna. Då trappas situationen bara upp och det blir värre, säger Malin Sundmark, på Lisasgården i södra Dalarna.

Det blev en stor vattenskada i bostaden och andra skador för tiotusentals kronor vid inbrottet.

LÄS MER: ”Många har inte förstått allvaret i hoten mot bönder”

Ringer polisen varje dag

I princip varje dag ringer hon till polisen och polisanmäler.

– Då får jag dra hela historien på nytt, varje gång.

Kring flera av hennes ärenden pågår förundersökning, enligt henne själv.

Hon vill gärna påpeka att hon fått mycket stöd från LRFs omsorgsgrupp, Brottsofferjouren, vårdcentralen och omgivningen. Men hon tycker att lagarna som gäller i de här fallen måste skärpas.

Malin Sundmark är också ordförande för Kaninproducenterna. Och hon ger sig inte.

– Som ordförande är jag en offentlig person och en viktig person för aktivisterna att knäcka. Men jag lägger inte av. Det här är mitt jobb. Jag slutar inte.

LÄS MER: Polisen: ”Vi prioriterar inte ner trakasserier mot lantbrukare”

LÄS MER: Lena Johansson: ”Nu räcker det, djurbönder måste skyddas”

LÄS MER: Allt fler kaninproducenter