Minknäringen mobbas av både aktivister och politiker

Det är inte svårt att se hur danska regeringens hantering av minknäringen kan upprepas i Sverige. Även här finns högljudda debattörer, politiker och djurrättsaktivister som önskar att också den svenska näringen ska försvinna, skriver Ester Hertegård.

De systematiska angreppen mot minknäringen skapar tyvärr lättvindiga förbud mot den, skriver Ester Hertegård.
De systematiska angreppen mot minknäringen skapar tyvärr lättvindiga förbud mot den, skriver Ester Hertegård.

Äntligen kom klartecken för att återuppta aveln av minkar i Sverige nästa säsong. Få näringar har fått utstå så mycket mobbning som minknäringen och glädjeämnena för branschen går nog att räkna på en hand. Som företagare ska man vara tacksam om man ens kan driva verksamheten vidare. Angreppen kommer inte bara från aktivister, utan även helt öppet från det offentliga. Hur många laglydiga industrier som skapar jobb och tillväxt behöver höra av regeringspartier att målet är en total nedläggning?

Ett skräckexempel är hanteringen av covid-smittan i några minkbesättningar i Danmark. I november 2020 deklarerade statsminister Mette Frederiksen att landets 15 miljoner minkar skulle avlivas, friska som sjuka. Underlaget för att massavliva minkarna var inte särskilt solitt, det handlade snarare om en närmast extrem försiktighetsåtgärd. En åtgärd som statsministern visste, redan innan beslutet togs, var olaglig.

I efterhand har dock lagstöd pressats fram och efter ett majoritetsbeslut i Folketinget om att fortsätta ”pausa” näringen är framtiden oviss. Det är svårt att förstå varför man inte i stället hjälpte gårdarna med smittskydd och vetenskapligt baserade åtgärder. Minknäringen i Danmark stod innan pandemin för cirka 40 procent av den globala tillgången på minkpäls och bidrog med åtskilliga miljarder till välfärden. Ändå verkade det relativt enkelt att från en dag till en annan bestämma att alla djur skulle avlivas.

I Nederländerna, som tidigare var världens tredje största producent av minkprodukter, ska ett totalförbud nu verkställas med hänvisning till smittskyddsskäl. Pandemin var en tacksam förevändning, men sanningen är att djurskyddsaktivister använder vilka skäl som helst som finns till hands för att skada näringen. De år som minknäringen går ekonomiskt sämre använder man det som argument för att verka för ett förbud. Men man måste ha i bakhuvudet att målet för dessa organisationer är att all djurhållning helt ska upphöra.

Tyvärr är det inte svårt att se hur de danska och nederländska exemplen kan upprepas i Sverige. Även om avelsarbetet får komma i gång igen till våren så finns högljudda debattörer, politiker och djurrättsaktivister som önskar att även den svenska näringen ska försvinna.

De systematiska angreppen skapar tyvärr lättvindiga förbud mot minknäringen när det blåser i övrigt. Förhoppningsvis står Sverige stadigare i framtiden.

LÄS MER: Minknäringen förtjänar ett sansat beslut

LÄS MER: Hårdare tag krävs mot djurrättsaktivister

LYSSNA: "Om djuren ska bli mat eller kläder har ingen betydelse"