Monsanto tvingas åter betala till cancerdrabbad

Företaget Monsanto tvingas betala omkring 80 miljoner dollar till en man som drabbats av cancer, som han anser orsakats av företagets ogräsmedel Roundup.

Franska aktivister under en manifestation utanför Bayers högkvarter i Paris för ett par veckor sedan.
Franska aktivister under en manifestation utanför Bayers högkvarter i Paris för ett par veckor sedan. FOTO: FRANCOIS MORI

En jury vid en domstol i San Francisco fann att företaget, som ägs av tyska industrijätten Bayer, inte varnat tillräckligt för riskerna med produkten.

Samma jury har tidigare slagit fast att 25 års exponering av produkten, som baseras på glyfosat, var betydande i att orsaka den 70-årige mannen non-Hodgkins lymfom.

11 200 liknande fall

Monsanto riskerar att stå inför fler än 11 200 liknande fall i USA, och säger att man ska överklaga domen. Bayer, som köpte Monsanto för 63 miljarder dollar förra året, hävdar att forskning slår fast att produkten är säker.

Men en gren till Världshälsoorganisationen WHO håller inte med, och klassificerade glyfosat som antagligen cancerogen 2015.

"Ingen påverkan”

"Domen i det här fallet har ingen påverkan på framtida fall och rättegångar, eftersom alla har sina egna faktiska och juridiska omständigheter", skriver Bayer i ett uttalande.

LÄS MER: Loppet kört för glyfosat spår tysk ogräsprofessor

LÄS ÄVEN: Miljarddom mot Monsanto efter cancerfall