Mordbrand hos minkuppfödare i Halland

När minkuppfödaren och hans familj låg och sov antändes bilen som stod utanför. Militanta djurrättsaktivister har tagit på sig ansvaret för mordbranden – och hotar med fler attentat.

Den anlagda bilbranden utanför Falkenberg riktades mot en minkuppfödare som under två års tid har terroriserats av militanta djurrättsaktivister. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Den anlagda bilbranden utanför Falkenberg riktades mot en minkuppfödare som under två års tid har terroriserats av militanta djurrättsaktivister. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. FOTO: MOSTPHOTOS

Natten till fredag antändes en bil som stod utanför bostaden till en minkuppfödare utanför Falkenberg. Mannen och hans familj låg och sov men vaknade av den smäll som uppstod.

Grannar till familjen såg en mörkklädd person springa från platsen och räddningstjänsten fick ägna flera timmar åt släckningsarbetet. Först runt klockan 04.30 på morgonen var faran över. Ytterligare en bil som stod i närheten fick skador av branden.

Bostadshus i riskzonen

Det är inte första gången som minkuppfödaren drabbas. Tidigare anmälningar till polisen har handlat om olaga hot, skadegörelse, hemfridsbrott, ofredande och misshandel.

- Den här mannen har haft ett riktigt helvete i ett och ett halvt år. Nu har det dock varit lugnt det senaste halvåret, säger Jesper Koch, utredare vid polisen i Falkenberg, till Land Lantbruk.

Hotas med värre brott

På en hemsida som används av djurrättsaktivisterna har en organisation tagit på sig mordbranden. Där hotar de även att utföra ytterligare angrepp.

– Mycket pekar på att det är ALF, Animal Liberation Front, som står bakom mordbranden. De har i så fall följt handboken till punkt och pricka. De börjar med småsaker som inte är så farliga, även om det förvisso är att terrorisera: De skränar, busringer och kedjar fast sig själva. Och nu har det gått så långt som till mordbrand, säger Jesper Koch.

Hur långt tror du att de militanta aktivisterna kan gå?

– Det vågar jag inte uttala mig om, de har redan gått väldigt långt.

Bilbränder är ett av de grövsta påtryckningsmedlen som militanta djurrättsaktivister använder sig av för att upp nå sina mål. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Bilbränder är ett av de grövsta påtryckningsmedlen som militanta djurrättsaktivister använder sig av för att upp nå sina mål. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. FOTO: MOSTPHOTOS

Lagen kan ändras

Tidigare i våras slog justitieminister Morgan Johansson (S) fast att polisen ska prioritera angrepp mot lantbrukare. Han sa att han dessutom vill tillsätta en utredning för att se om lagen om olaga intrång bör skärpas.

Efter att frågan uppmärksammades har det skett en tydlig förändring, enligt Jesper Koch.

– I Region Väst har det blivit stor skillnad. I och med att GP och LRF belyste det som sker, förstod politikerna vidden av problemen. Nu läggs inte dessa ärenden underst i högen längre, utan prioriteras. Tyvärr ser det inte likadant ut i hela landet, men förhoppningsvis kommer det att förändras.

Land Lantbruk har sökt minkuppfödaren för en kommentar.