Mörkersikten ska stoppa vildsvinen

Oskarshamns kommun har beslutat att köpa in mörkersikten och mobila jakttorn för att få bukt med vildsvinsplågan som drabbat både tätorter och lantbruk.

Både lokala föreningen Rödsle BK och jordbrukare i Oskarshamnsområdet har drabbats av vildsvinens framfart. Nu sätter kommunen in motåtgärder.
Både lokala föreningen Rödsle BK och jordbrukare i Oskarshamnsområdet har drabbats av vildsvinens framfart. Nu sätter kommunen in motåtgärder. FOTO: ISTOCK

Under sommaren har flera rapporter kommit in till kommunen rörande det ökande antalet vildsvin, som i allt högre grad rör sig allt närmare bebodda platser.

Vildsvinen har bökat sönder fotbollsplanerna vid Fredriksbergs idrottsplats, vilket har gjort att föreningen Rödsle BK tvingats flytta flera matcher och träningar till andra fotbollsplaner. Likaså har jordbrukare i området drabbats av vildsvinens härjningar.

Ska kunna jaga nattetid

Nu tar kommunen till krafttag för att stoppa djurens framfart.

– Vi har haft en dialog med våra kommunjägare om hur de ska bedriva en effektivare jakt, och då beslutade vi att köpa in två mörkersikten. Än så länge har de bara kunnat jaga i gryningen, men med hjälp av siktena ska man kunna jaga nattetid när djuren är som mest aktiva.

Jakttorn köps också in

Två mobila jakttorn ska också köpas in, berättar kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S).

– Det är lättare konstruktioner som man sätter på släpkärra, och sen kör runt med bil. Det är ju inom tätbebyggt område, med cykelvägar och villor, så man vill få rätt skottvinkel. Kulor går rätt långt så det gäller att vara försiktig när man ska skjuta.

Området ska rensas

Hittills har ett hundratal grisar observerats, men bara runt 15 har skjutits av. Nu hoppas Andreas Erlandsson på att resultatet ska mångdubblas.

– Jag tror inte det finns någon gräns för hur många man får skjuta, och vi måste ju få bort dem från området.

Mer jakt i skogen

Kommunen ska också se över hur de kan minska antalet vildsvin i sina egna skogar.

– Det här är en första insats vi gör, men vi måste också titta lite mer långsiktigt på hur vi ska kunna begränsa stammen. Vi äger en hel del mark runt omkring det här området, och funderar på om vi fortsättningsvis ska villkora en effektivare jakt i skogen. Det är ju bättre att jaga dem där än bland villorna.

LÄS MER: Gemensam plan ska öka jakten på vildsvin

LÄS MER: Täta möten sätter fokus på problemen med vildsvin