Niclas har väntat i två år på rättegången

I nästan två år har minkuppfödaren Niclas Pettersson levt med djurrättsaktivisternas hot och trakasserier i sin vardag. Först nu har det lett till rättegång.

Minkuppfödaren Niclas Pettersson har fått vänta nästan två år innan händelserna från oktober 2017 ledde till rättegång.
Minkuppfödaren Niclas Pettersson har fått vänta nästan två år innan händelserna från oktober 2017 ledde till rättegång. FOTO: CHRISTEL LIND

När rättegången där den 38-årige ledargestalten för den militanta djurrättsgruppen stod åtalad vid tingsrätten i Varberg i torsdags befann sig målsägandena – minkuppfödaren Niclas Pettersson, två av hans söner samt en LRF-representant – på annan ort uppkopplade via videolänk.

– Både polisen och vi ville ha det på det viset. Sedan är det svårt när man väl sitter där och ska vittna men jag försökte beskriva det som hänt. Känslan var också att jag gärna skulle ha sett att det fanns mer klara bevis, konstaterar Niclas Pettersson.

Bevisläget verkar gott

Rätten verkar dock ha en annan syn på bevisfrågan. När den åtalade 38-åringen saknades vid starten av rättegången var ordföranden, lagman Mats Sjösten, beredd att med hänsyn till bevisläget ta målet utan 38-åringens närvaro.

Vid åtminstone tio tillfällen har djurrättsaktivister kallat samman till vad de kallar demonstrationer utanför minkgården.
Vid åtminstone tio tillfällen har djurrättsaktivister kallat samman till vad de kallar demonstrationer utanför minkgården. FOTO: PRIVAT

Det som nu avhandlades är bara en liten del av vad Niclas Pettersson, hans familj och hans anställda har utsatts för sedan sommaren 2017 då gården drabbades av ett minkutsläpp. De räknar själva till 10–15 demonstrationer utanför minkgården och åtminstone vid två tillfällen har djurrättsaktivister befunnit sig utanför deras bostad.

Känner starkt stöd

– Det stannar inte där. De kollar upp allt de kan och har även terroriserat mina vänner och bekanta. Men följden blir inte att folk tar avstånd utan snarare att jag känner ett ännu starkare stöd, säger Niclas Pettersson.

Den hittills värsta enskilda händelsen var när en familjens bilar i juni i år antändes och brann upp på garageuppfarten, något Land Lantbruk har berättat om.

Tittar sig över axeln

– Innan dess hade det varit lugnt i ett halvår. Nu går man ut och tittar så fort man hör en bil utanför huset och det blir att man tittar sig över axeln en extra gång, säger Niclas Pettersson.

Det pågår även på sociala medier en ständig smutskastning av hans och hans kollegers verksamhet. En av åtalspunkterna i torsdagens rättegång rörde en bild på ett plastskelett i en galge och texten "Niclas f d minkfarmare" som 38-åringen hade spridit via sitt Instagram-konto.

Trots hotbilden har verksamheten på Niclas Petterssons minkgård fortsatt. Han vill inte ge efter för aktivisternas metoder.
Trots hotbilden har verksamheten på Niclas Petterssons minkgård fortsatt. Han vill inte ge efter för aktivisternas metoder. FOTO: CHRISTEL LIND

Mer oroad av skinnpriserna

– Att få se en sådan bild är fruktansvärt, i synnerhet när jag vet att vi har att göra med människor som är beredda till att slänga in yxor i andras bostäder och tända på byggnader, säger Niclas Pettersson.

Ändå har han tillsammans med personalen drivit verksamheten vidare och ser faktiskt med större oro på de dåliga skinnpriser som branschen brottats med under de senaste åren.

Dom om två veckor

Inom kort väntar ytterligare en rättegång i Varbergs tingsrätt rörande en händelse i november 2017 när en av demonstrationerna urartade och slutade med att Niclas och en av hans söner hamnade i handgemäng med aktivister och blev sprejade i ansiktet.

Innan dess väntar dock domen mot 38-åringen som offentliggörs den 12 september.

– Jag hoppas förstås att det blir ett så strängt straff som möjligt, säger Niclas Pettersson.

Enligt åtalet nekar 38-åringen till alla anklagelser.