Nya turer i HK Scan – halva styrelsen lämnar

Turbulensen fortsätter i förlusttyngda köttjätten HK Scan. Denna gång är det tre personer i styrelsen som hoppar av med omedelbar verkan.

Det stormar vidare kring HK Scan.
Det stormar vidare kring HK Scan. FOTO: GÖRAN BERGLUND

Marko Onnela, Riita Palomäki och Tuomas Salusjärvi lämnade alla sina uppdrag i HK Scans styrelse i fredags.

Marko Onnela har varit vice ordförande i styrelsen sedan 2017. Riita Palomäki och Tuomas Salusjärvi har varit styrelseledamöter sedan samma år. HK Scan redogör för förändringen i ett pressmeddelande, men går inte in på orsakerna till att de tre omgående lämnar sina uppdrag.

Läs mer: Topparna i HK Scan tvingas lämna bolaget

Den decimerade styrelsen utgörs tills vidare av nye ordföranden Reijo Kiskola samt ledamöterna Per Olof Nyman, Jari Mäkilä och Carl-Peter Thorwid.

Lantmännen näst största ägare

Per Olof Nyman är VD och koncernchef i Lantmännen, som är näst största ägare i HK Scan med 6 procent av aktierna. Han avböjer på fråga från Land Lantbruk att kommentera bolagets situation och de snabba kasten i styrelsen.

Enligt Scan kommer en extrastämma att hållas för att välja in nya styrelseledamöter. En inbjudan till mötet ska publiceras andra veckan i januari nästa år.

Läs mer: Klart med ny vd för HK Scan

Flera förändringar

Styrelsekarusellen är en fortsättning på flera förändringar i Scans högsta ledning under den senaste tiden. I slutet av november tvingades både VD och styrelseordförande bort från sina poster. Mikko Nikula ersattes som ordförande av Reijo Kiskola. Till ny VD efter Jari Latvanen utsågs Tero Hemmilä.

Förlusterna har vuxit

Turerna i bolagsledningen följer på en lång tid av växande förluster. Till och med september uppgick förlusten till omkring 470 miljoner kronor. HK Scan har vid upprepade tillfällen framhållit att det nya kycklingslakteriet i Rauma i Finland tynger resultatet mer än beräknat.

Kursen har rasat. Vid årsskiftet handlades HK-Scan aktien på en nivå runt 3 euro. I dag är den nere i cirka 1,50 euro.