Orsak till flera toppskott utreds

Tallplantor med flera toppskott eller ovanligt många knoppar på toppskottet har oroat och förbryllat under några år. Nu ska Skogforsk ta reda på vad det handlar om.

Skogforsk ska nu undersöka varför vissa tallplantor får skadade toppskott.
Skogforsk ska nu undersöka varför vissa tallplantor får skadade toppskott. FOTO: SKOGFORSK

De senaste åren har rapporter om tallplantor med flera toppskott och ett busklikt utseende kommit, främst från östra Götaland. Eftersom orsaken inte varit klarlagd har detta orsakat spekulationer och oro. Med hjälp av experter ska nu Skogforsk försöka ta reda på vad som har hänt.

– Det finns många olika idéer om vad skadorna kan bero på, till exempel klimat, genetik, plantodling, insekter eller svampar. Många spekulerar, men ingen vet med säkerhet vad som har hänt. Det ska vi försöka reda på, säger projektledaren Karl-Anders Högberg som är forskare på Skogforsk.

Busklikt utseende

Det handlar om skadade tallar som saknar ett tydligt toppskott. Det gör att flera jämnstora skott strävar uppåt och plantan får ett busklikt utseende. Man kan också se tallar med onormalt många knoppar på toppskottet.

– Utredningen startar omgående. Vi kommer att knyta till oss specialister och vår ambition är att ge svar så snart som möjligt. Men med tanke på frågans komplexitet kommer vi sannolikt att arbeta med frågan under hela 2018, säger Karl-Anders Högberg.

Samla in data

I samråd med Södra och Sveaskog har Skogsstyrelsen tagit initiativ till utredningen. I projektet kommer forskarna att samla in data för att få veta mer om hur stort och hur utspritt problemet är och hur skadorna varierar inom enskilda objekt.

– Det finns en utbredd oro om att skadorna ska påverka den fortsatta beståndsutvecklingen och att problemen kan dyka upp i fler föryngringar, säger Göran Örlander, Södra.