Pengar till småskalig matkultur

Traditionell, småskalig och kulturarv är ledord när Jordbruksverket utlyser sammanlagt 14 miljoner kronor inom ramen för landsbygdsprogrammet.

Att äta kolbulle intill kolmilan, kanske en gastroturistisk upplevelse.
Att äta kolbulle intill kolmilan, kanske en gastroturistisk upplevelse. FOTO: MOSTPHOTOS

Pengarna ska enligt verket gå till insatser som främjar och bevarar ett levande och dynamiskt kulturarv inom mat- och livsmedelsframställning.

Förädlat och svenskt

Produktutveckling, förädling, försäljning av svenska produkter med skyddad EU-beteckning och utveckling av regionala kluster är exempel på insatser som kommer att prioriteras.

Gastroturism

Ett annat område som nämns är turism med inriktning på gastronomi. Här pekar Jordbruksverket på måltidsupplevelser utifrån regionalt och lokalt producerade råvaror och detta i kulturhistoriska miljöer som kulturreservat och hembygdsgårdar.

Projekt till 2022

Myndigheter, organisationer och enskilda kan söka stödet. För att komma i fråga krävs utgifter på minst 100 000 kronor. Projekten får som längst pågå till 1 september 2022.

Läs mer: Potatisproffset från Larsviken: Emblanomineringen betydde mycket