Pengar till småskalig matkultur
Traditionell, småskalig och kulturarv är ledord när Jordbruksverket utlyser sammanlagt 14 miljoner kronor inom ramen för landsbygdsprogrammet.
Traditionell, småskalig och kulturarv är ledord när Jordbruksverket utlyser sammanlagt 14 miljoner kronor inom ramen för landsbygdsprogrammet.
Pengarna ska enligt verket gå till insatser som främjar och bevarar ett levande och dynamiskt kulturarv inom mat- och livsmedelsframställning.
Produktutveckling, förädling, försäljning av svenska produkter med skyddad EU-beteckning och utveckling av regionala kluster är exempel på insatser som kommer att prioriteras.
Ett annat område som nämns är turism med inriktning på gastronomi. Här pekar Jordbruksverket på måltidsupplevelser utifrån regionalt och lokalt producerade råvaror och detta i kulturhistoriska miljöer som kulturreservat och hembygdsgårdar.
Myndigheter, organisationer och enskilda kan söka stödet. För att komma i fråga krävs utgifter på minst 100 000 kronor. Projekten får som längst pågå till 1 september 2022.