Råvaruexperten: ”Tecken på höjt mjölkpris”

Vad vore väl mer välkommet än förbättrade mjölkavräkningar som stöd till dyra foderräkningar? Det frågar sig råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Björn Folkesson, lantbrukare och råvaruexpert, skriver krönikor på landlantbruk.se.
Björn Folkesson, lantbrukare och råvaruexpert, skriver krönikor på landlantbruk.se. FOTO: ANN LINDÉN

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Mjölk. Uppgången forsätter på Fonterra. Åttonde raka prishöjningen och utbudet begränsades till ca 21 700 ton. Smöret blev auktionens vinnare med en uppgång på över 9 procent. Arlas stora produkt skummjölkspulver föll i och för sig, men inte så mycket och det vi ser är att helmjölkspulvret stiger mer, då köparna tycker att skummjölkspulvret är för dyrt i förhållande till sin kvalitet.

På Eurexbörsen ville man inte vara sämre, utan där steg också smörkursen några euro. Det var dock ingen handel med värdepapper, men som alltid erbjuder mäklaren de prisnivåer som placeraren har att förhålla sig till och från och med i går blev papperssmöret dyrare. Man vill för stås tro att det befrämjas av den allmänna uppgången på flertalet mejerivaror.

Då undrar vi förstås vad Arla gör nästa gång och närmast är det mjölkpriset för april som ska presenteras. Från vänner och bekanta har det sports mig att företrädare för Arla spekulerar i stigande mjölkpris – om än utan att lova. Det måste dock sägas att hoppet om stigande mjölkpris måste anses än mer realistiskt nu, än vad det har varit på mycket länge.

Och vad vore väl mer välkommet än förbättrade mjölkavräkningar som stöd till dyra foderräkningar. Vi får vänta lite till innan facit kommer, men obestridligen så är tecknen i skyn väldigt goda!

Gödning. Den långa uppgångskurvan för N 27 är nu definitivt bruten och i stället ser vi tre nedgångar i följd. Senaste pris är 242 euro och det är förstås fortfarande högt. Vad vi nu undrar är om fallet ska kunna bli så djupt att N 27 verkligen kommer ned till fjolårets sommarnivå?

Om inte så torde väl bästa köpmöjlighet vara i juni eller i juli, men vi bör vara beredda på att pristappet dit fram kommer att vara något mindre än önskat.

Spannmål. Nu är vi tillbaka till valutafrågor eftersom Federal Reserv bestämde att räntan inte ska höjas mer i år. Det fick US-dollarn på fall mot båda de två vetetunga valutorna euro och rysk rubel!

Lägre dollar gör oljor mer efterfrågade och det stöttar vårt rapspris. En stor del av raspen är ju olja. Vädermässigt är det helt och hållet gynnsamt i EU och Ryssland medan det finns fog för oro i USA. Det är blött och kallt där och Dakotastaterna har det värst.

Det här kan försena i synnerhet vårvetet som är en stor gröda där uppe i norr, men även majs och eventuell soja kan påverkas. Om vi väger samman faktorerna tycks ett nytt stabilitetsläge ha uppstått och det på en lägre nivå. Placerarna är rådvilla om den nya riktningen och det är i allt väsentligt gynnsamt för foderkostnadsläget.

Som läget har utvecklats så är mjölken alltjämt i vinnarspåret ... Skål för det!

LÄS MER: Björn Folkesson: ”Motstridiga tecken när det gäller mjölkpriset”