Rektorn efter branden på Vreta: ”Vi har mötts av så mycket kärlek”

Efter den dramatiska branden på Vreta utbildningscenter i Östergötland har branschen slutit upp för att hjälpa och stötta. Enligt rektorn Elisabeth Bringer Hallberg kunde de flesta av de akuta problemen därmed snabbt lösas.

Branden upptäcktes av två elever som larmade räddningstjänsten och försökte rädda djur och byggnader.
Branden upptäcktes av två elever som larmade räddningstjänsten och försökte rädda djur och byggnader. FOTO: JEPPE GUSTAFSSON/TT

Natten till onsdagen den 15 januari började stallarna på Vreta utbildningscenter brinna, mjölkkorna gick inte att rädda och nära hundra kor och ett 30-tal kalvar brann inne. 

– Jag var på plats ungefär en timme senare. Då var det en fullt utvecklad brand och det blåste kraftigt. Jag insåg direkt att här finns inget att göra, säger rektorn Elisabeth Bringer Hallberg.

Den starka vinden försvårade räddningsarbetet och i ett första skede var oron stor att branden skulle sprida sig, men räddningstjänsten lyckades begränsa branden och inga människor kom till skada. 

Efter branden har skolan omslutits av kärlek

Efter branden ställdes undervisningen in under resten av veckan och den 20 januari var personal och elever åter på plats. 

– Stämningen är lugn. De flesta elever kom aldrig hit på onsdagen och slapp därmed uppleva något av branden. De som bor här blev däremot lite bryskt väckta av polisen som informerade dem om branden.

Intresset från allmänheten har varit stort och skolan har blivit kontaktad av massor av människor som erbjudit sina tjänster och beklagat det som inträffat.

– Vi har mötts av så mycket kärlek, omtanke och stöd att det känns som om att hela Naturbrukssverige ställt upp, och alla frågar ”kan vi göra något?”, säger Elisabeth Bringer Hallberg.

Det har strömmat in erbjudanden om allt från donationer av kor och lokaler till erbjudande om stöd och praktisk hjälp.

– Det betyder massor att inte behöva känna att vi står ensamma utan att det finns gott om stöd att få.

Vreta betyder mycket för många

Även Peter Borring, som är regionordförande för LRF i Östergötland och som själv undervisar på skolan, har upplevt att stödet varit enormt.  

– De flesta i vår region har en relation till Vreta och många har själva gått där, kanske var det där de träffade sina närmaste vänner eller sin livskamrat? På det viset betyder skolan känslomässigt väldigt mycket för många, säger Peter Borring.

Förra veckan gick även Landsbygdsminister Jennie Nilsson ut på Facebook och hyllade både elever och lantbrukare som gjort allt i sin makt för att hjälpa till. I inlägget skriver hon bland annat: ”Människor frågar mig ibland vad jag menar när jag pratar om ”ett starkare samhälle”. Just i dag hade jag velat svara detta. Har du hört om Vreta?”

Inga människor skadades under branden, men runt 100 kor och ett 30-tal kalvar dog.
Inga människor skadades under branden, men runt 100 kor och ett 30-tal kalvar dog. FOTO: JEPPE GUSTAFSSON/TT

Många problem kunde lösas snabbt

Tack vare det stora stödet både från branschen och från regionen kunde skolan snabbt lösa de mest akuta problemen. I branden gick bland annat klassrum, kontor och omklädningsrum förlorade, men dessa lokaler kommer omgående att kunna ersättas av baracker, och den undervisning som skulle ske i stallarna under våren kommer i stället att ske på närliggande gårdar.

– Vår egen personal och våra elever kommer att åka ut och i samarbete med gårdarna utföra arbetsuppgifter där. Årskurs ett kommer även att få göra en praktikperiod under våren som riktas specifikt mot djurvälfärd, säger Elisabeth Bringer Hallberg.

Tur i oturen

Redan innan branden hade en projektering påbörjats för bygget av nya stallar och Elisabeth Bringer Hallberg hoppas nu att regionen ska skynda på arbetet för att komma igång snarast möjligt. 

– Jag har ingen riktig uppfattning om hur snabbt det skulle kunna gå, men vi är i ett betydligt bättre läge än om vi inte gjort några förberedelser alls. 

Eftersom samtliga ungdjur klarade sig finns 72 mjölkraskvigor kvar på skolan och dessa kommer nu att utgöra stommen till en ny besättning. 

– Bland ungdjuren finns i stort sett alla ko-familjer representerade och drygt 25 är kvigor som kommer att kalva under året. Därför letar vi nu efter en tom ladugård dit vi kan flytta alla djuren för att hålla ihop besättningen, säger Elisabeth Bringer Hallberg.

Även detta verkar lösa sig ganska smidigt då skolan redan fått erbjudande från ett par nyligen nedlagda mjölkgårdar i närheten som skulle kunna hysa in djuren.

Försäkringarna är dåligt anpassade

Det som däremot kommer att gå förlorat under året är intäkterna från mjölken då regionens försäkringar, till skillnad från en vanlig lantbruksförsäkring, inte täcker inkomstbortfall. 

– Region Östergötlands försäkringar är tyvärr inte 100 procent anpassade till vår verksamhet och det kommer att bli ett ekonomiskt avbräck, eftersom vi har kvar merparten av kostnaderna för mjölkproduktionen men förlorar hela intäkten, säger Elisabeth Bringer Hallberg.

LÄS MER: Hon ger inte upp – trots trakasserierna