Robert Berghs seger i strandskyddsmål påverkar hela hästnäringen

LRF Häst jublade när travtränaren Robert Bergh vann sitt omtalade strandskyddsmål 2017. De var övertygade om att det skulle leda till att hästverksamhet sågs som jordbruk med samma lagar och regler. Men först nu har Mark- och miljödomstolen slagit fast att detta ska gälla även vid nybyggnation.

Robert Bergh är travtränare och driver en anläggning i Marks kommun i Västra Götaland.
Robert Bergh är travtränare och driver en anläggning i Marks kommun i Västra Götaland. FOTO: TT

I november 2017 vann LRF och travtränaren Robert Bergh det uppmärksammade målet om att få använda strandskyddad mark till bete för hästarna. 

– Det hela började i en stor frustration när jag fick uppdagat att hästen inte hörde till jordbruket. vad vi än skulle peta i så hamnade vi under strandskydd och allemansrätten och annat, säger Robert Bergh. 

Lyckades lyfta frågan till rätt nivå

Men med stöd av LRF vann Robert Bergh målet och Mark- och miljööverdomstolen slog då fast att det undantag från strandskyddsreglerna som normalt tillämpas för jordbruk kan tillämpas oavsett vilket djurslag som finns på gården.

– Jag tror att det behövdes lyftas upp på ett tydligt sätt och där gjorde LRF ett jättebra jobb. Många har tidigare förlorat slagen eftersom de inte har haft tillräckligt med kunskap på expertnivå, men LRF lyckades lyfta det på ett tydligt sätt och få bollen i rullning, säger Robert Bergh.

Redan då hoppades LRF Häst att segern i strandskyddsmålet skulle leda till att hästverksamhet skulle räknas som jordbruk även inom plan- och bygglagen, men myndigheterna höll tillbaka och fram till nu har domen endast gällt strandskyddet. 

– Det har inneburit höga kostnader, långa väntetider och en stor osäkerhet. Det har även spelat roll vilken kommun man har bott i, säger Lotta Folkesson, ordförande LRF Häst.

Viktig seger för hästnäringen

Men i en ny dom av Mark- och miljööverdomstolen konstateras nu att den vägledande domen i Robert Berghs fall även ska gälla vid nybyggnation, vilket innebär att hästverksamhet får möjlighet till samma undantag från bygglovet som övriga areella näringar.

– Det är jättekul att det fortsätter att gå den vägen. För svensk travsport känns det som en jätteseger att vi nu får bygga gårdar under de regler som gäller för jordbruket, säger Robert Bergh.

Även på LRF Häst är man mycket nöjd med att strandskyddsdomen nu äntligen får de konsekvenser man hoppades på från början.

– Vi är jätteglada för det här är något vi har kämpat med länge och som betyder mycket för både tillväxt och utveckling i hästnäringen, säger Lotta Folkesson, ordförande för LRF Häst.

Redan tydlig skillnad

Men Robert Bergh berättar att han redan efter den första domen märkt en tydlig skillnad i hur gården behandlats i kontakten med myndigheter. Bland annat fick han enkelt tillstånd att bygga en ny liten väg.

– Jag har fått lugn och ro på gården, och det har förenklat arbetet enormt, säger Robert Bergh.

Han ser nöjt ut över betet där 25 hästar nu betar på den mark som tidigare skyddades av strandskyddet och tillägger att han hoppas att det i framtiden ska sjunka in hos alla att hästar är en del av jordbruket.

– Jag hoppas att människor och hästar i framtiden kan umgås som andra djur i jordbruket och att logiken segrar i det här, säger Robert Bergh.

LÄS MER: Nu blir det lättare för hästföretag att få bygglov

LÄS MER: ”Ta hästnäringen på allvar – den är mer än ett nöje”