Rysk gödselkung en av världens rikaste personer

Konstgödsel och kol gjorde Andrej Melnitjenko till 89:e rikast i världen.

FOTO: CREATIVE COMMONS

Varje år släpper den amerikanska affärstidningen Forbes sin lista över världens dollarmiljardärer. I år fanns det för första gången mer än 2 000 personer på denna lista, och enligt en rapport från Oxfam som kom tidigare i år äger världens åtta rikaste personer nu lika mycket som halva jordens befolkning.

Etta på listan är Microsofts grundare Bill Gates - precis som han har varit 18 av de senaste 23 åren. Trea på listan är Amazons grundare Jeff Bezos, som härom veckan en kort tid till och med gick upp på förstaplatsen på listan enligt Forbes realtidsuppdateringar.

Just IT-sektorn verkar vara det bästa sättet att skaffa sig enorma rikedomar. Lantbruk, å andra sidan, sätter måhända mat på bordet för många, men verkar inte generera riktigt lika stora förmögenheter.

Ett stort undantag är ryssen Andrej Melnitjenko, som visserligen inte är någon bonde, men väl tjänat stora pengar på konstgödsel. Hans företag EuroChem, med högkvarter i Schweiz, är en av världens största producenter av konstgödsel. Enligt tidningens beräkningar är Melnitjenko (89:a på listan) god för drygt 108 miljarder kronor, vilket dock inte har hindrat att hans 143 meter långa lyxyacht som kostade 3,5 miljarder kronor att bygga har beslagtagits av kronofogden. På senare tid har Melnitjenko och EuroChem förekommit i periferin i rapporteringen om kontakterna mellan Ryssland och den dåvarande Trump-kampanjen.

Med på listan finns även en annan rysk gödselkung, Dmitry Rybolovlev. För många är han känd som mannen som öste in pengar i sitt fotbollslag AS Monaco, innan vad som har beskrivits som "världens dyraste skilsmässa" fick honom att strypa pengaflödet något. Även Rybolovlev (190:e på listan) har kopplats ihop med Donald Trump under dennes presidentsvalskampanj.

Även om dessa båda ryssar indirekt har tjänat sina pengar på lantbruk finns det även personer på listan som faktiskt har blivit rika direkt på gröna näringar.

Hit räknar vi fransmannen Emmanuel Besnier (116:e på listan), vars förmögenhet kommer från ost och andra mejeriprodukter. Han är vd för familjeföretaget Lactalis som grundades av hans far i den lilla västfranska staden Laval. Afrikas rikaste man Aliko Dangote (105:a på listan), har tjänat en stor del av sin förmögenhet på mjöl och socker. Liu Yongxing, på 215:e plats, startade sitt yrkesliv som en enkel lantarbetare - även om det berodde på att hans föräldrar hade varit rika godsherrar som blivit fråntagna sin gård under kulturrevolutionen. I början av 80-talet startade Liu Yongxing tillsammans med tre bröder ett litet jordbruksföretag som födde upp kycklingar och vaktlar, vilket lade grunden till hans nuvarande förmögenhet.

Det har måhända inget med jordbruk att göra, men vi vill slutligen även passa på att nämna namnet på världens 19:e rikaste person: Li Ka-Shing.

VIDEO: Andrej Melnitjenko döpte sin 2,5-miljarder dyra segelyacht till A - för att den skulle komma först i alla båtregister. Hans fru Aleksandra har sagt att yachten blir perfekt "att ha fester i".

LÄS MER: Konstgödsel kan vara ekologisk (PREMIUM)

LÄS MER: Danone säljer dotterbolag till Lactalis

LÄS MER: Lidl-ägare stenrik på livsmedel