Så fungerar äppelplockarmaskinen

Det är svårt att öka mekaniseringen vid skörd av frukt och grönt. Liten inhemsk utveckling, känsliga grödor, billig arbetskraft och ökande kvalitetskrav bromsar utvecklingen.

Sven-Erik Svensson, SLU Alnarp.
Sven-Erik Svensson, SLU Alnarp. FOTO: PER EMGARDSSON

Det är stora skillnader på vilka maskiner som kan användas inom frukt- och grönsaksodlingen. Vissa grödor klarar av maskinell skörd, men andra är för känsliga.

Till exempel helmekaniserad skörd av jordgubbar som färskvara ligger långt i framtiden. Detsamma gäller för maskinell ogräsrensning med robotsystem i sådda grönsaker som lök och morot. 

”Många grödor är svåra att skörda maskinellt”

– Man försöker helt klart öka mekaniseringsgraden inom grönsaks- och trädgårdsnäringarna. Det kan minska arbetsinsatserna, kostnaderna och svinnet och även öka produktiviteten. Men många grödor är svåra att skörda maskinellt. Det beror bland annat på hur stöttåliga de är och på om produkten ska till industrisidan eller säljas som färskvara, säger Sven-Erik Svensson, universitetsadjunkt vid SLU i Alnarp.

Till exempel är skörden av gröna ärtor till industrin helt mekaniserad. Även skörden av ”babyleafs”, små grönsaksblad, görs ofta helt med maskiner. Men annars är det mycket handplockning som gäller, med viss hjälp av specialgjorda maskiner för rensning, lastning och packning.

Maskiner som ofta utvecklats i utlandet och som tas in till Sverige för specifika ändamål. 

Maskiner som tar upp kål näst på tur

Andershornstein AB säljer maskiner inom potatis- och grönsaksodling. De säljer bland annat begagnade kålupptagare, gräslöksskördare, morotsupptagare och ett stort antal andra maskiner. Anders Hörnstein menar att det är stor skillnad på vilka grödor som ska skördas när det gäller helautomatisk skörd. Det är svårt att få till en tillräckligt skonsam maskinell skörd. 

– Vissa grödor som ”baby leafs” har skördats maskinellt i många år. Nästa utveckling kan vara maskiner som tar upp kål. Långt i framtiden kan kanske det komma jordgubbsplockarmaskiner. Men det är stora svårigheter med ömtåligheten. 

”Arbetskraften billigare i dagsläget”

Anders Hörnstein ser inte att det sker så mycket utveckling mot helautomatisk skörd i Sverige. 

– Det lönar sig inte riktigt att ta fram helt maskinella system i dag. Arbetskraften är billigare i dagsläget och kvaliteten blir också allt viktigare. Ska man få fram råvaror med bra kvalitet är det svårt att bara skörda maskinellt. 

– Det finns dock flera undantag. Till exempel färskpotatis, morot, palsternacka och rödbeta, menar Sven-Erik Svensson.

LÄS MER: Maskinhjälp sätter fart på äppleskörden (LRF Premium)