Så utvecklar du företaget med en styrelseutbildning

Tycker du att ditt företags lönsamhet och framtida strategi behöver utvecklas? Då kanske du ska ta hjälp av en styrelse. Runt om i landet ordnas det styrelseutbildningar för lantbruket som Jordbruksverket har upphandlat.

Thomas Dalkvist, landsbygdsutvecklare på Jordbruksverket.
Thomas Dalkvist, landsbygdsutvecklare på Jordbruksverket. FOTO: JORDBRUKSVERKET

De flesta lantbruksföretag drivs som enskild firma, men allt fler börjar drivas som aktiebolag. För att stärka lantbruksföretagen har Jordbruksverket därför upphandlat utbildningar som syftar till att få i gång ett strategiskt arbete med hjälp av en styrelse eller ett ledningsråd.

Thomas Dalkvist, landsbygdsutvecklare på Jordbruksverket.
Thomas Dalkvist, landsbygdsutvecklare på Jordbruksverket. FOTO: JORDBRUKSVERKET

– Vi har bland annat lutat oss mot studier som SLU har gjort och som visar att företagen kan förbättra sin marknadskännedom. En styrelse kan då vara en viktig pusselbit som kan jobba med företagets långsiktiga lönsamhet, säger Thomas Dalkvist, landsbygdsutvecklare på Jordbruksverket, som har upphandlat kurserna.

Finansierad av landsbygdsprogrammet

Utbildningen är delvis finansierad av landsbygdsprogrammet och hålls i regel vid fyra-fem tillfällen och tar upp frågor som:

Ägardirektiv: Nyttan med ägardirektiv, vad det ska innehålla, processen hur man tar fram ett ägardirektiv och hur det underhålls.

Företagets långsiktiga inriktning: Hur styrelsen skapar förutsättningar för den, hur man genomför ett bra strategiarbete, hur man tar fram en affärsidé och hur den ska användas. Vem som utarbetar affärsplanen och dess struktur, styrelsens ansvar för kapitaluppbyggnaden i företaget.

Styrelsens arbete: Dess ansvarsområde, storlek och sammansättning samt dess skyldigheter och rättigheter.

En av de fem kursanordnarna är utbildningsföretaget Vilja Lysa som hittills har haft tre kurser för lantbruksföretagare i Mellansverige.

– Deltagarna är allt i från de som vill bli bättre ledamöter i styrelsearbetet till de som vill delge andra sina erfarenheter. Det finns också de som expanderar sina företag och som funderar på att ta steget från en familjestyrd styrelse till en extern, berättar Folke Brinckmann.

Folke Brinckmann, utbildningsföretaget Vilja Lysa.
Folke Brinckmann, utbildningsföretaget Vilja Lysa. FOTO: PRIVAT

”Handlar om att ha ett bollplank”

En av Vilja Lysas föredragshållare är Per Nilsson som äger Esplunda lantbuk utanför Enköping. Han har stor erfarenhet av styrelsearbete, både i andras och i det egna företaget.

– För mig handlar det om att ha ett bollplank, säger han om företagets styrelse, där tre av sex ledamöter är externa. 

Hans grundtips till den som funderar på att skaffa en styrelse är: Sätt upp ett syfte och mål med vad du vill ha ut av den.

FAKTA: De håller kurser i styrelsearbete i landet

– Skåne, Blekinge, Kalmar, Kronoberg, Jönköping, Gotland och Östergötland:Hushållningssällskapet: 073‑331 04 34.

– Västra Götaland, Värmland och Halland: Hushållningssällskapet: 070‑584 55 99.

– Örebro, Södermanland, Västmanland, Uppsala, Stockholm, Gävleborg och Dalarna: Vilja Lysa AB: 070‑851 04 32.

– Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten: M Simonsson AB: 070‑640 59 60.

LÄS MER: Praktiska kurser för lantbruksföretagare via Gård och Djurhälsan