Sällskapen köper in sig i Dataväxt

Hushållningssällskapens förbund köper in sig i Lantmännenägda Dataväxt.

Jesper Broberg, förbundsdirektör på Hushållningssällskapet.
Jesper Broberg, förbundsdirektör på Hushållningssällskapet. FOTO: HUSHÅLLNINGSSÄLSKAPEN

På Borgeby Fältdagar meddelades att Hushållningssällskapens förbund dotterbolag AgrIT köper fem procent av kunskapshanteringsföretaget Dataväxt. Majoritetsägare i Dataväxt med 51 procent är sedan 2016 Lantmännen.

– Sverige är ett litet land och vi måste samarbeta för att skapa bästa möjliga förutsättningar till lönsamhet och tillväxt hos våra medlemmar och kunder, säger Jesper Broberg, förbundsdirektör på Hushållningssällskapet.

Konkurrerar i Mälardalen

Sedan 2011 samarbetar hushållningssällskapens rådgivare och Dataväxt om digitala verktyg. Med förvärvet i Dataväxt omfattar samarbetet även majoritetsägaren Lantmännen. I Mälardalen konkurrerar Lantmännens Växtråd med Hushållningssällskapen om kunderna för växtodlingsrådgivning.

– Samarbetet med Hushållningssällskapet betyder mycket vid framtagning av effektiva rådgivningsverktyg och hur kopplingen mellan lantbrukare och rådgivare ska se ut, säger Fredrik Djupmarker, vd på Dataväxt.

Ska anpassas till kunderna

Ett mål för det nya samarbetet är att förenkla utbytet av digital information mellan lantbrukare och rådgivare. Men Dataväxt produkter ska även framöver anpassas till övriga rådgivningskunders behov.

Samarbetet ska också bidra till att fler lantbrukare använder mer precisionsodlingsteknik. Med bättre precision anses lantbruket bli produktivare och lönsammare. Lantmännen samarbetar sedan tidigare med Dataväxt och norska Felleskjøpet Agri om tjänster i portalenLM2, hushållningssällskapet erbjuder tjänster som markkartering.se.

LÄS MER: Ny app ska ge lantbrukaren skräddarsydd väderinformation (Premium)