Han ställer om gården till eldrift: ”Skönt att slippa avgaserna”

Inga utsläpp, mindre buller och lägre körkostnader. Peter Nilsson på Nöbbelövs gård ser enbart fördelar med att ställa om till eldrift.

Mjölkbonden Peter Nilsson driver Nöbbelövs gård i fjärde generationen.
Mjölkbonden Peter Nilsson driver Nöbbelövs gård i fjärde generationen. FOTO: LARS BÄRTÅS

Peter Nilsson fyller skopan på sin kompaktlastare med strö och styr ut mot stallgången. Mjölkkorna som går i lösdrift låter sig inte besväras. Tidigare fick de vänja sig vid en högljudd diesellastare. Men numera behöver de varken störas av buller eller avgaser.

– Det är både för djurens och min egen hälsas skull som jag satsade på en eldriven lastare. Som ”hypokondrisk” ekobonde törs jag varken jobba med farliga kemikalier eller sitta i ett moln av avgaser, säger Peter Nilsson skämtsamt.

Satsade på en eHoftracen

För ett år sedan havererade hans gamla kompaktlastare och i det akuta läget begav sig Peter Nilsson till en maskinutställning. Där upptäckte han den eldrivna eHoftracen och köpte den för 310 000 kronor med demorabatt. Sedan dess använder han maskinen dagligen för olika ändamål.

Med den eldrivna kompaktlastare Weidemann eHoftrac får Peter Nilsson en bättre arbetsmiljö.
Med den eldrivna kompaktlastare Weidemann eHoftrac får Peter Nilsson en bättre arbetsmiljö. FOTO: LARS BÄRTÅS

– Jag använder den för att ströa, gödsla, köra foder och flytta balar, pallar och grindar. Den är kvickare än den tidigare lastaren och smidigare att köra.

Sparar pengar

Ekonomin är naturligtvis en annan faktor som påverkat maskininvesteringen. Enligt Nilssons beräkningar har han efter cirka 300 körtimmar sparat in drygt 10 000 kronor genom att använda el istället för diesel.

– En nackdel är att blybatteriet lär behöva bytas om ett par år. Det kan bli en merkostnad på uppemot 30 000 kronor. Men totalt blir driftskostnaden lägre och dessutom kräver maskinen inte så mycket service och underhåll.

Peter Nilsson ser investeringen i eldrift som ”ett första steg” i en energiomställning på gården.
Peter Nilsson ser investeringen i eldrift som ”ett första steg” i en energiomställning på gården. FOTO: LARS BÄRTÅS

Solceller blir nästa investering

Peter Nilsson ser investeringen som ”ett första steg” i en energiomställning på mjölkgården, som också rymmer ett ekologiskt gårdsmejeri.

– Nästa steg kan bli en solcellsanläggning för att minska elkostnaderna och dra nytta av den egna elen. Men beslutet får vänta tills jag vet hur den nya regeringen löser frågan om solcellsstödet.

LÄS MER: Bidrag för solceller stoppas efter krympning

Tittar på nya varianter

När det gäller nya maskininvesteringar spanar Peter Nilsson efter fler eldrivna alternativ. Utbudet är förvisso begränsat, men om ekonomin tillåter ska han börja med att uppgradera eHoftracen till en nyare variant.

– Det har kommit nya modeller med litiumjonbatteri och integrerad laddare, vilket är mer flexibelt än att ladda nattetid som jag gör. Kom tillbaka om ett år, så hoppas jag kunna visa en ännu bättre maskin!

Fakta/Nöbbelövs gård

Peter Nilsson driver gården i fjärde generationen, tillsammans med systern Pernilla. Förutom mjölkproduktionen, som är ekologisk och kravmärkt, rymmer gården sedan 2005 ett eget mejeri, under varumärket Nöbbelövs Gårdsmejeri. På gården finns cirka 140 mjölkkor och mejeriet levererar mjölk och yoghurt till butikskedjor i omnejden. Allt foder produceras internt på gården som har en odlingsareal på cirka 200 hektar.