Spanskt vaccin mot svinpest snart ute

Ett vaccin mot afrikansk svinpest kan vara på marknaden inom ett och ett halvt år, meddelar spanska forskare.

Vaccinet ska ges oralt till vildsvinen.
Vaccinet ska ges oralt till vildsvinen. FOTO: THOMAS ZSEBOK

CISA-INIA-centret, ungefär den spanska motsvarigheten till SVA och Jordbruksverket, står tillsammans med Complutense-universitetet och forskaren José Manuel Sánchez Vizcaíno bakom det nya vaccinet mot afrikansk svinpest.

År av forskning

Under boskapsmässan Sepor i spanska Lorca berättade forskaren José Manuel Sánchez Vizcaíno att ett vaccin mot afrikansk svinpest kan finnas på marknaden inom ett och ett halvt år. Det skriver Efeagro.

Sánchez Vizcaíno är professor i djurhälsa vid Complutense-universitetet i Madrid och berättade att vaccinet är resultat av år av forskning.

Hittade rätt

Framgången kom när forskarna hittade ett virus som hade de mutationer som behövdes, men som forskarna inte tidigare lyckats återskapa.

– Naturen har gjort dem och vi har haft turen att hitta dem efter att ha tittat på många virus under många år. Därifrån började vi försöken både på hemmaplan och i naturen, sa han.

Högt skydd

Forskarna har just nu valt att fokuserat på vildsvin eftersom "det är de som orsakar de flesta problemen med afrikansk svinpest inom EU".

Läs mer: Stor vildsvinsstam kan stå Sverige dyrt

Studien, som kommer att slutföras inom kort, kommer enligt Sanchez Vizcaino visa på en mycket hög skyddseffekt. Vidare kommer en studie genomföras för att ta reda på vad som händer om vildsvin får i sig flera doser av vaccinet, som djuren är tänkt att ska äta ute i det vilda.

Oralt vaccin

– Vi tror inte att det händer något. Men eftersom vi kommer att sätta ut oralt vaccin så går det inte att säga om djuret tar flera doser, men då vet vi att det inte gör något, säger han

Även en studie kring stabiliteten i vaccinet kommer att genomföras de kommande månaderna.

Läs mer: Federley manar EU att agera mot svinpest

4 000 grisar avlivas i Belgien

Panikslakt av grisar i Rumänien