”Stoppa de så kallade djurrättsaktivisterna nu!”

De militanta djurrättsaktivister som hotar, trakasserar och misshandlar djurägare, jägare och deras familjer måste stoppas snarast och med kraft. Det skriver Land Lantbruks politiske chefredaktör Lena Johansson i veckans ledare.

Lena Johansson är politisk chefredaktör och skriver ledare i Land Lantbruk.
Lena Johansson är politisk chefredaktör och skriver ledare i Land Lantbruk.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Långsamt börjar alltfler inse att inte alla djurrättsaktivister är idealistiska djurvänner. Tvärtom är vissa av dem våldsamma extremister som skrämmer djurägare att sälja sina djur och driver dem att lägga ned sina företag. Helt i linje med aktivisternas mål.

Centret mot våldsbejakande extremism, en del av Brottsförebyggande rådet, har i en rapport som släpps nu i augusti kartlagt de militanta djurrättsaktivisterna. Särskilt utpekas organisationerna Djurfront och Hunt Saboteurs Sweden liksom Djurrättsmilisen och det internationella nätverket Animal Liberation Front. Den senare är terrorstämplad i både USA och Storbritannien.

Aktivisterna drar sig inte för att hota, trakassera och misshandla djurägare, jägare och deras familjer - till och med minderåriga barn drabbas. I maj åtalades en 20-åring i Dalarna på drygt 30 punkter för bland annat olaga hot, ofredande och förföljelse. Han har i flera år ringt upprepade, nattliga hotsamtal, skickat hotbrev och terroriserat djurägare och politiker. Hans mål var att driva fram nedläggning av djuruppfödning och slakterier i Dalarna. Strax därefter åtalades också en 23-åring misstänkt för mordbrand sedan han satt eld på en minkgård utanför Sölvesborg.

Det är bara ett par exempel på brott av så kallade djurrättsaktivister. Ett par av de få fall som når domstolarna. Det som började som enstaka attacker mot minkgårdar har de senaste åren spridit sig till uppfödare av grisar, kor, höns, kaniner med mera.

Samhället måste snarast och med kraft sätta stopp för det här. För medan polisen prioriterat andra brott, har aktivisterna flyttat fram sina positioner. De skyler inte längre sina ansikten, gör aktioner i fullt dagsljus och lägger ut filmer från dem till allmänt beskådande i sociala medier. Vårens vedervärdiga rekord låg på sju olaga intrång på en och samma gård under en dag.

De militanta djurrättsaktivisterna är precis som andra extremister ett hot mot hela vår demokrati. Och andra delar av samhället får inte vara så blåögda och aningslösa att de indirekt legitimerar deras brott genom ekonomiska bidrag, samarbeten eller genom att lyfta deras smygfilmer i media.

LÄS MER: Det pågår inget hemlighetsmakeri på gårdarna