Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 27 februari 2020

Det pågår inget hemlighetsmakeri på gårdarna

Medan vi väntar på justitieministerns utlovade utredning om skärpta straff för dem som trakasserar djurägare flyttar aktivisterna fram sina positioner? Nu smyger de inte längre, utan lägger öppet ut filmer från intrången på gårdar i sociala medier.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Lena Johansson är politisk chefredaktör och skriver ledare i Land Lantbruk.
Lena Johansson är politisk chefredaktör och skriver ledare i Land Lantbruk.

Nyligen överlämnades en utredning om skärpta straff för brott mot djur till regeringen. De grövsta brotten föreslås ge fängelse i upptill fyra år. Det är bra, djur ska inte vanvårdas.

Samtidigt mobiliserar djurrättsaktivisterna med Uppdrag gransknings reportage i ryggen. Häromdagen överlämnades drygt 30 000 namnunderskrifter med krav på ytterligare skärpningar av djurskyddet till landsbygdsministern.

Däremot tycks vi få vänta på utredningen om aktivisternas övergrepp på lantbrukare. När Göteborgs-Posten förra året granskade aktivisternas hot och förföljelser mot mjölkbönder, kaninuppfödare och andra djurägare fördömdes det av den ena ministern efter den andra.

Justitieminister Morgan Johansson (S) lovade då att tillsätta en utredning om skärpta straff för dem som trakasserar bönder. Den väntar vi fortfarande på.

Ministern har inte heller svarat på en riksdagsfråga om utredningen som han fick i november av Kjell-Arne Ottosson (KD). Svaret har skjutits fram och enligt det senaste beskedet skulle det komma 26 februari. Kanske har vi med andra ord ett svar när denna tidning kommer ut. Utredningen, och framför allt dess slutsatser, lär vi få vänta på.

Justitieministern har haft mycket att göra under det gångna året, med gängskjutningar, sprängningar och så vidare. Men aktivisterna har inte legat lågt bara för att medierna inte fortsatt att bevaka dem. Tvärtom har de flyttat fram sina positioner och smyger inte längre med sina så kallade aktioner. Besöken hos djurägarna görs nu dagtid och filmer från dem läggs helt öppet ut på sociala medier. Vissa djurägare har till och med trakasserats så svårt att de under perioder tvingats till daglig tillsyn av polisen.

Det är inget hemlighetsmakeri som pågår på svenska djurgårdar. Tvärtom tar de flesta bönder emot besök under ordnade former. Oinbjudna gäster däremot riskerar både djurens säkerhet och hälsa, tvärtemot vad de själva tror.

Djurägare måste bemötas och behandlas som de seriösa företagare de är. Deras verksamhet tål att granskas. Men det ska göras av myndigheter och inte av självutnämnda kontrollanter från djurrättsorganisationer.

LÄS MER: Hon ger inte upp trots trakasserierna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen