Stor besvikelse bland skogsägare över fjällnära skog-hanteringen

Många skogsägare är besvikna på Skogsstyrelsens hantering av frågorna kring skogsbruket i fjällnära skogar. Frågan borde vara enkel, menar man.

Skogsstyrelsen tog i förrgår beslut om att överlämna stora delar av besluten kring skogsbruket i fjällnära skogar till svenska domstolar. LRF Skogsägarnas ordförande, Sven Erik Hammar, tycker att myndigheten borde ha avgjort mer av frågan på egen hand.

– Antingen avsätter man skogen formellt och betalar för sig eller så låter man skogsägare avverka. Svårare än så är det inte, säger Sven Erik Hammar, ordförande i LRF Skogsägarna.

”Beklagligt”

Frågan om ersättning till skogsägare som förbjuds att avverka skjuts också på framtiden. Skogsstyrelsen vill vänta på att domstolarna har gjort sin prövning i de 20-talet fall som enskilda skogsägare nu driver. 

– Att också förslagen om ersättning skjuts på framtiden är beklagligt. Det betyder att ännu fler fjällnära skogsägare hamnar i kläm i väntan på avgöranden i domstol. De domarna kan också överklagas, vilket gör att det kan ta åratal innan skogsägarna får slutligt besked, säger Sven Erik Hammar.

Sven Erik Hammar, ordförande i LRF Skogsägarna.
Sven Erik Hammar, ordförande i LRF Skogsägarna. FOTO: ANN LINDÉN

”Hanteringen är miserabel”

Anders Pettersson, förvaltare på Västerbottens allmänningsskogar, är också mycket besviken på Skogsstyrelsen. 

– Hanteringen av markägare med fjällnära skog är miserabel. Men jag är ändå glad att det nu ska hamna i domstol eftersom jag inte gillar hur Skogsstyrelsen har spekulerat i hur man ska hantera frågorna. 

Skogsstyrelsen beslutade även att de ska be regeringen om ett klargörande om vilka arealer som ska ges ett formellt skydd ovan gränsen för fjällnära skog. Uppdraget att fråga regeringen om hur mycket mer fjällnära skog som ska skyddas tycker Anders Pettersson är bra. 

– Det är bra att den frågan väcks. Nu måste någon politiker ha modet att säga att nu räcker det, säger han till Land Skogsbruk.

LÄS MER: Domstol ska avgöra fjällnära skog

”Staten kysser och slår ihjäl”