Stor ökning av installerade solceller

Lägre kostnader och ökad miljömedvetenhet – att installera solceller blir allt hetare i Sverige. På ett år har antalet installationer ökat med 67 procent, visar statistik från Energimyndigheten.

Allt flera svenskar väljer att installera solceller. Arkivbild.
Allt flera svenskar väljer att installera solceller. Arkivbild. FOTO: JOHAN NILSSON/TT

Det blir alltmer populärt att installera solceller. Under förra året installerades det drygt 10 000 nätanslutna solcellsanläggningar, och totalt finns det nu strax över 25 000.

Det har skett en ökning på drygt 67 procent mellan 2017 och 2018, enligt siffror från Energimyndigheten.

Ökad miljömedvetenhet

Johan Lindahl, talesperson för branschföreningen Svensk Solenergi tror att ökningen beror på flera faktorer.

– Priserna för att installera har gått ner. Det i kombination med en allt större miljömedvetenhet, samtidigt som man ser fler och fler solceller i sin omgivning.

Dyra investeringar

Trots att priserna för att installera solceller har sjunkit innebär de fortfarande en kostnad som inte alla har råd med. Ett villasystem kan till exempel ligga på mellan 60 000 och 100 000 kronor, uppskattar han.

– Det är pengar som inte alla har. Samtidigt, när folk som har det bättre ställt gör dessa investeringar så innebär det ett bättre klimat och möjligheter till en bättre hälsa även för de som inte har råd. Detta eftersom vi behöver bränna mindre fossilt och få mindre luftföroreningar.

Flera söker statligt stöd

Sedan 2009 har det funnits ett statligt stöd för installation av solceller. Även där märker man att intresset har ökat.

Under tio år har nästan 50 000 ansökt om stöd varav hälften har fått beviljat sina ansökningar. Hittills har nästan 1,7 miljarder kronor delats ut i stöd, visar Boverkets statistik.

Intresset intakt

Det senaste året har över 20 000 ansökt om investeringsstöd, en fördubbling från året innan. Enligt Jeffrey Berard, statistiker på Energimyndigheten, kan det bero på en ändring i investeringsstödet. I januari 2018 höjdes stödnivån från 20 till 30 procent. I maj i år sänktes den till 20 procent igen.

– Men vad vi ser har hänt är att trots att det har sjunkit så har inte intresset för solcellsanläggningar ändrats. Folk bygger fortfarande, men man bygger kanske mindre anläggningar utifrån vad man har råd med, säger Jeffrey Berard.

LRF Premium. Investeringar i solceller växer explosionsartat inom lantbruket

Ny storstöld av solpaneler

LRF Premium. Energirådgivning vägen till fossilfriare lantbruk