Storjakt gav resultat – sköt 21 vildsvin

I helgen anordnades en storjakt på vildsvin söder om Kalmar. Totalt deltog ett 40-tal jägare och elva-tolv hundar. – Eftersom vi är många kan vi täcka in större områden och då blir det svårare för flockarna att smita ut, säger Pär Ahlgren, som är en av initiativtagarna till storjakten.

21 vildsvin skjutna under storjakt söder om Kalmar.
21 vildsvin skjutna under storjakt söder om Kalmar. FOTO: PRIVAT/PÄR AHLGREN

När de tidigare jagat med det egna jaktlaget har de upplevt att många av grisarna har lyckats komma undan, men sedan de började med storjakterna har jaktlyckan vänt. 

– Under storjakten jagar vi tillsammans med de andra jaktlagen runtomkring och så bjuder vi in andra personer som vi känner. För att det inte ska bli något bråk om vems gris som är vems auktionerar vi ut dem och skänker pengarna till välgörenhet. Det gör att vi slipper tjafs, säger Pär Ahlgren.

52 vildsvin

De anordnade två storjakter under 2018 och planerar ytterligare en i december. Totalt har de under de tre jakttillfällena skjutit 52 vildsvin och donerat 26 000 kronor till välgörenhet.  

– Alla har tyckt att det här var en bra idé, och markägare också gått in och sponsrat oss en del.  

Tror du att det här upplägget hade kunnat fungera på fler platser?

– Det tror jag verkligen. Det handlar om att få samarbetet att fungera och då tror jag den taktik vi valt som innebär att vi skänker bort pengarna blir bättre, säger Pär Ahlgren.

LÄS MER: Jägarförbunden vill skjuta fler vildsvin

LÄS MER: Kostnader för vildsvinsskador miljardsmäll för lantbruket