Stort stöd för bonde när aktivister protesterade

I helgen råkade en minkbonde ut för protesterande aktivister vid gården. Men då slöt flera kollegor upp för att stödja.

Minkfarmen fick oönskat besök av aktivister. Minkarna på bilden är från ett annat tillfälle.
Minkfarmen fick oönskat besök av aktivister. Minkarna på bilden är från ett annat tillfälle. FOTO: STAFFAN GUSTAVSSON

Under de senaste månaderna har fler minkuppfödare drabbats av inbrott av djuraktivister och utsläppta minkar. Natten till söndagen var det en minkfarm utanför Falkenberg som råkade ut för aktivisterna.

Svensk mink skriver på Facebook att det var mellan tio och femton maskerade personer som gjorde intrång hos en minkbonde och slutade inte förrän de avhyses av polis.

Åkt flera timmar

På söndagen fick familjen på gården stöd av ett flertal lantbrukare.

"Över sextio personer, från Halland, Västra Götaland, Östergötland, Mälardalen, Skåne, Blekinge, Småland och Örebro och representerande alla produktionsgrenar, kom och grillade tillsammans och tittade på gård och djur. 
En oerhört fin solidaritetsgest av alla närvarande, som visade hur enat svenskt lantbruk står. Några, som LRF:s ordförande i Mälardalen, Per Pettersson, åkte ända från Stockholm tur och retur, och många andra hade åkt i flera timmar för att visa sitt stöd", skriver Svensk mink.

Fortsatte provocera

Under eftermiddagen på söndagen tog aktivisterna upp sin protestaktion och enligt Svensk mink var det en maskerad skara som "ropade provokationer och utstötte höga ljud i högtalaranläggning med resultat att djuren blev stressade och skrämda".

Men de samlade lantbrukarna lät sig inte provoceras, eller ens svara dem. Gruppen blev allt mer frustrerad med ilskare och grövre provokationsförsök.

Demonstration upplöstes

"Syftet uppnåddes alltså inte och snart upplöstes den misslyckade demonstrationen. Polis var på plats och svarade för en mycket bra och professionell insats", skriver Svensk mink som vill tacka alla på plats.

Läs mer: Minkuppfödare anmäler olaga hot