Enligt Fredrik Hallefält är många lantbrukare idag även maskinentusiaster vilket kan leda till problem i samband med köp.
– Den viktigaste frågan man ska ställa sig själv är: ”Behöver jag verkligen den här maskinen?”. Man måste fråga sig hur mycket man kommer att använda den och om man inte i stället skulle kunna hyra eller låna grannens.
Om du kommer fram till att det är en maskin du behöver är nästa steg enligt honom att fundera på om det även är rätt modell.
– För att vara ett bra köp måste maskinen uppfylla de kriterier som du har. Annars finns det en risk att du blir besviken i efterhand.
Enligt Fredrik Hallefält är det även en nackdel att man sällan kan låna hem och provköra en begagnad maskin. Det gör relationen till handlaren desto viktigare.
– Det är bra om man har lite kläm på handlaren och det är lättare att ha social kontroll på någon som finns nära och som du har en mer långtgående affärsrelation med.
Han tycker även att du bör upprätta ett avtal när det rör sig om en större eller dyrare maskin.
– Då ska man nog fundera lite och inte bara skriva ett köpekontrakt. Det är även viktigt att prata med säljaren och ställa frågor om maskinen. Är den hel? Har den varit med om någon olycka? Fråga vem som ägt den innan och ring och kolla om den ägaren haft några problem.
Riktlinjen är att desto komplexare maskin, desto mer speciell är den och desto större ”personlighet” får den som begagnad. Hur prisvärd en begagnad maskin är beror mycket på modell och märke.
– En mindre populär maskin är ofta mer prisvärd begagnad. Det är även mer värt att köpa en begagnad maskin inom ett område där det inte skett någon teknisk jätteutveckling. En vält är ett bra exempel på en sådan maskin.
Finns det några maskiner som man ska vara extra försiktig med att köpa begagnat?
– Lite halvgamla maskiner med elektronik, eftersom utvecklingen går så fort framåt och allt inte är standardiserat. Risken finns att du köper en gödningsspridare med switch och så kör du med en traktor vars system inte passar med spridarens. Då kommer du behöva någon speciallösning för att det ska fungera och det brukar bli dyrt. En lösning är förstås att du gör upp med den du köper av att de ska koppla in det på din traktor så det fungerar.
Fredrik Hallefälts bästa tips innan man ska köpa en begagnad maskin
– Ställ dig själv frågan ”Behöver jag verkligen den här maskinen?”
– Om man är intresserad av prisläget är det bra att gå in på Blocket att titta.
– Prata med någon som har en likadan maskin, mekanikern på verkstan eller den som säljer maskinen och fråga om det finns några kända problem med just det märket.
– Om det gäller en dyrare maskin bör du upprätta någon form av avtal och desto mer avancerad maskin desto mer avancerat avtal.