Mindre grässnurr med Anti GrassStop

När Anders Brus skulle slå gräs hemma med röjsåg och trimmerhuvud tröttnade han på att det hela tiden fastnade och tog stopp. Tre år senare har han patent på lösningen och är med i Teknikutmaningen med bidraget "Anti GrassStop".

Anders Brus från Enviken norr om Falun står bakom bidraget "Anti GrassStop" i Teknikutmaningen 2023.
Anders Brus från Enviken norr om Falun står bakom bidraget "Anti GrassStop" i Teknikutmaningen 2023. Idén till tävlingsbidraget fick han när han gick och försökte slå gräs. FOTO: PRIVAT

– Det gick inte. Jag blev sur, funderade, testade och svetsade olika saker. Till slut hittade jag en avloppsmuff och tänkte att det borde funka. Och det gjorde det, säger Anders Brus.

I dag är Anti GrassStop mer än en avloppsmuff. Det är en slags hylsa som består av ett gjutet plaströr i polyamid och en metalldel i aluminium och sitter ner mot trimmerhuvudet på röjsågen. Utvecklingen har tagit Anders Brus tre år och i dag har han patent på Anti GrassStop. Förhoppningen är att börja sälja produkten i sommar.

– Dessutom har jag fått varumärkesskydd i Sverige. Jag tänker söka i Europa också för jag hoppas att få ut den till Europa.

”Risken för att vinkelväxeln skär sig minskar”

Anti GrassStop funkar så att den förhindrar gräset från att fastna runt drivaxeln på vinkelväxeln när man slår gräs med röjsåg och trimmerhuvud. Det gör också att vinkelväxeln inte blir lika varm som när man kör utan.

– Jag får en känsla att man får en luftström runt vinkelväxeln och att den kyls lite grann. Risken för att vinkelväxeln skär sig minskar.

Fakta: Tävlingsdeltagare

Namn: Anders Brus.

Ålder: 79 år.

Bor: Enviken, norr om Falun i Dalarna.

Sysselsättning: Pensionär och egenföretagare. Är utbildad jägmästare.

Produktion: Skogsproduktion på 180 hektar. 

Varför anmälde du dig till Teknikutmaningen? "Därför att jag missade att skicka in förra året. Och nu tänkte jag att nu är det så pass långt gånget att jag skulle kunna vara med."

För att få fast Anti GrassStop på röjsågen krävs några steg. Du börjar med att sätta fast metalldelen i sågens klingskyddsfäste. Där går det att använda de befintliga bultarna avsedda för klingskyddet. Sedan träs plaströret på och förs ner mot trimmerhuvudet. Bultarna fixerar metalldelen och plastdetaljen förs ner så nära som möjligt utan att beröra trimmerhuvudet.

– Sedan är det klart! Det sista är att dra åt vingmuttrarna mellan metall och plastdelen.

Kan jobba mer kontinuerligt

Fördelarna med Anti GrassStop är flera säger Anders Brus. Bland annat kan du jobba smidigare och mer kontinuerligt.

– Du jobbar säkert och behöver inte ta bort ditt plasttrimmerskydd som skyddar dig och andra, som en del tyvärr gör i dag. För en jordbrukare som slår under elstängsel så skyddar den också så att metallen inte går mot stängseltråden.

Fakta: Tävlingsbidraget

Idé: Anti GrassStop.

Fördelar: Att du kan jobba mer kontinuerligt, säkrare och smidigare. 

Till nytta för vem: Alla som har råkat ut för att gräset fastnar och att det inte fungerar som det ska när man slår tjockt gräs med röjsåg och trimmerhuvud.

Material: Plaströr i polyamid och metalldetalj i aluminium.

Tillverkningsprocess: Plaströret sprutas ut på 70 sekunder, sedan kyls röret i 50-60 sekunder. Monteringen med metalldelen får man sedan göra själv vid monteringen på grästrimmern.

Tidsåtgång: Totalt har jag hållit på i tre år. Inte hela tiden men det blir ganska många timmar. 

Kostnad: Cirka 200 000 kr.

Nackdelarna är inte många men just nu jobbar Anders Brus med att få lösningen att passa till fler modeller.

– Den passar till ganska många modeller av Husqvarna och Stihl. Men jag måste komplettera med ett extra klingskyddsfäste för att den ska passa några ytterligare modeller av Husqvarnas röjsågar. 

Anders Brus bidrag "AntiGrassStop" i Teknikutmaningen 2023.
Anti GrassStop är till för sågar som har möjlighet att slå kraftigare gräs. FOTO: ANDERS BRUS

Anders Brus har visat upp sin produkt på två lokala mässor, Trädgårdsmässan i Tällberg och under Enviksdagen i Enviken. Och gensvaret har varit väldigt bra och stort säger han.

– Det har varit väldigt positivt. Jag har inte haft råd att göra någon regelrätt marknadsundersökning men alla som jag har pratat med har varit med om det här och retat sig på att man måste ta bort gräset. 

LÄS MER: Digitala kartor håller koll på dräneringen