Det är november och de sista tomaterna plockas i Nordic Greens Trelleborgs växthus. I september berättade Mindaugas Krasauskas för Land Lantbruks reporter att elpriserna är för höga för att odla tomater i vinter.
Nyheten spreds brett och att det inte blir några svenska tomater i vinter blev symbolen för hur kraftigt ökade kostnader på energi, bränsle och insatsvaror drabbar det svenska lantbruket och därmed också konsumenten som trots allt kan fortsätta att köpa svenskt, men inte svenska tomater.
”Nog gjort 20 intervjuer”
Land Lantbruk intervjuade Mindaugas Krasauskas redan i februari om de stigande elpriserna. Men det var först när han konstaterade att det inte blir några svenska vintertomater som det brakade loss.
– Jag har nog gjort 20 intervjuer de senaste veckorna, men företaget måste drivas också, säger han när vi berättar att vi anser att han är den som gjort störst avtryck inom de gröna näringarna i år och därför placerat honom högst på vår 50-lista.
Handlarnas reaktion när de fick veta att det inte blir några svenska tomater i vinter blev kraftig.
– De blev chockade, de har kunder som efterfrågar svenska tomater året om och de ville tillsammans med oss hitta en lösning på hur vi skulle kunna producera tomater även i vinter.
”Spännande resa”
Mindaugas Krasauskas har varit platschef på Nordic Greens Trelleborg sedan 2014. Till Trelleborg kom han första gången 2001, då som säsongsarbetare från Litauen.
– I december 2004 ringde VDn till mig. Han ville ha mig som arbetsledare, säger Mindaugas Krasauskas.
2014 blev han platschef och det var också då som de första vintertomaterna introducerades.
– Det har varit en spännande resa. Det var tufft att komma in på marknaden och konkurrera med importerade tomater.
FAKTA: Nordic Greens
Plats: Trelleborg.
Ägare: Mads Pedersen, Danmark.
Produktion: Växthusodling av 9 000 ton tomater per år. På sommaren levereras 60 ton tomater dagligen från anläggningen.
Antal anställda: 32 fast anställda samt 120 säsongsanställda (bl a från Ukraina).
Hektar: 16 hektar (2 hektar med växthusbelysning och 14 utan).
Men betalningsviljan hos konsumenterna fanns.
– I början var efterfrågan liten. Men när våra kunder märkte att det var mer smak i svenska tomater tack vare korta transporter och att vi skördar dem mogna så ville fler och fler handla, säger Mindaugas Krasauskas.
Uppgång under pandemin
En tydlig uppgång blev det under pandemin.
– Då började alla prata om närodlat. Det tycker jag också är viktigt, inte bara när det gäller tomater.
Nordic Greens Trelleborg är med sina 16 hektar med växthus den största tomatodlaren i landet. Där odlas 60 procent av de svenska tomaterna.
– Pratar vi om alla tomater som äts i Sverige så är 70 procent importerade. Pratar vi vinter så är det bara 3 procent av dem som produceras i Sverige. Och nu i vinter producerar vi 0 procent.
Oklart in i det sista
För den här säsongen fanns det ingen lösning och mycket är osäkert inför nästa säsong. Inte om det ska odlas tomater, utan vilka sorter.
– Nästa vecka är deadline för beställning av plantor. Från januari kommer produktionen att vara i gång i växthusen till 100 procent, men det är in i det sista oklart vilka sorter vi ska plantera. Ska vi satsa mer på stora tomater som är billiga på marknaden eller ska vi ha samma portfölj med 16 olika sorter från små körsbärstomater till stora kvisttomater.
Inte bara elpriset som stigit
Företaget har redan gjort mycket för att minska åtgången på energi. 2020 byttes belysningen ut från halogen till ledbelysning. Det är inte bara elkostnaden som ökat kraftigt. Precis som för det övriga lantbruket har alla priser stigit – växtnäring, växtskydd. Kolmonoxiden som tillsätts för tomaternas tillväxt har blivit 50 procent dyrare.
När det gäller framtiden ser Mindaugas bara en väg – full fart framåt. Om inte Nordic Greens Trelleborg ska odla svenska tomater året runt och kanske så småningom även gurka, vem ska då göra det?
– Vi är lite oroliga för att flera odlare slutar och ingen tar över. Om inte vi, Nordic Greens Trelleborg, bygger kommer investerare från utlandet. Vi tycker att det är bättre att ett svenskt företag expanderar och att pengarna stannar här.
Planer på ny flispanna
För den närmaste framtiden är förhoppningen att elpriserna stabiliserar sig och att företaget åter kan odla tomater hela året.
– Om kriget inte tar slut och elpriserna fortsätter att vara höga då har vi planer på att investera i ny flispanna med möjlighet att producera både värme och el. Då blir vi helt självförsörjande.
Nu städas växthusen, belysningen släcks och växthusen får stå tomma några veckor. Men efter nyår ska tusentals nya plantorna ska sättas in.
– Den bästa tiden är mars. Då är alla plantor nya och det är ljust och grönt igen, säger Mindaugas.
FAKTA: Mindaugas Krasauskas
Ålder: 43 år.
Bor: Trelleborg.
Bakgrund: Född och uppväxt i Litauen. Kom till Trelleborg första gången 2001 som säsongsarbetare. I januari 2005 fick han en fast anställning som arbetsledare. Efter det hade han flera olika arbetsuppgifter. Sedan 2014 är han platschef på Nordic Greens Trelleborg.