V ställer krav för att släppa fram Löfven

Vänsterpartiet är inte berett att släppa fram S-ledaren Stefan Löfven som statsminister – ännu. De närmaste dagarna fram till onsdag blir avgörande.

FOTO: STINA STJERNKVIST/TT

Det hänger nu på Vänsterpartiet om Stefan Löfven kan bli framröstad av riksdagen som statsminister för en ny S-MP-regering med stöd av C och L på onsdag den 16 januari.

– Vi ser problem. Vi är både förvånade och besvikna över hur långt höger ut Stefan Löfven varit beredd att gå. Det skulle bli den mest högervridna socialdemokratiska regering Sverige sett.

"Söker vägar framåt"

Att V vill ha en regering med Stefan Löfven som statsminister finns det dock ingen tvekan om. Men i dag är Sjöstedt inte beredd att släppa fram honom.

– Så som situationen är nu, när det gäller att försöka trycka ut oss från normalt politiskt inflytande, så är vi inte där. Vi söker därför vägar framåt. Vi kommer använda de kommande dagarna för att hitta lösningar, vilket jag är övertygad om att Löfven också vill ha.

Fakta: Viktiga datum i regeringsjakten

14 januari: Talmansrunda genomförs med alla partiledarna och talmannen presenterar därefter en statsministerkandidat.

16 januari: Statsministeromröstning hålls i riksdagen. Den partiledardebatt som skulle hållas den dagen flyttas till den 30 januari.

Om ingen statsminister blir vald i tredje omröstningen kommer en fjärde och sista statsministeromröstning hållas den 23 januari. Förslaget till statsminister kommer då att läggas fram den 21 januari. Misslyckas även den fjärde omröstningen ska ett extraval utlysas. Valmyndigheten rekommenderar att ett eventuellt extraval hålls söndagen den 7 april.

Vill inte riva upp

Sjöstedt betonade under presskonferensen att han inte kräver att fyrpartiuppgörelsen rivs upp, det räcker med Stefan Löfvens ord på att Vänsterpartiet får fortsätta att förhandla med Socialdemokraterna i olika utskott.

– Men om situationen förblir oförändrad, så kommer vi inte att kunna rösta gult, det går inte, säger Jonas Sjöstedt.

V förödmjukade

I helgen sade både Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet slutligt ja till den 73-punktsöverenskommelse de tecknat med S, för att stödja en S-MP-regering.

V är mycket missnöjt med den uppgörelse som är tänkt som regeringsunderlag. Det innehåller enligt V allt för mycket högerpolitik och syftar dessutom uttryckligen till att utestänga partiet från inflytande, vilket V ser som en förödmjukelse.

Avgörs på onsdag

Om V aktivt röstar nej i omröstningen på onsdag faller Stefan Löfvens planer på att bli statsminister den här rundan och överenskommelsen med C, L och MP också.

Läs mer: Sänkt dieselskatt slopas i fyrpartiuppgörelse