Vårbrukskollen: Gått ovanligt lätt i år

I Jämtland har man precis börjat och i Kalmar län är vårbruket i stort sett avslutat. Den tidiga värmen följt av nederbörd och kyligare väder har på de flesta håll inneburit bra förutsättningar och mindre skadedjur än vanligt.

Vårbruk på Värmlandsnäs.
Vårbruk på Värmlandsnäs. FOTO: PIA BJÖRSELL

Jämtland:

– Här är vårbruket igång i vissa delar av länet. Men spridningen är stor, allt ifrån att det börjar gro på vallarna och att det plöjs, harvas och körs gödning till att det i andra områden ligger snö kvar på åkrarna. Men snön hänger fortfarande i luften och det är minusgrader på nätterna på de flesta ställen, dessutom är det kallt och blåsigt om dagarna. Så inte ens för de som är tidiga lär det bli sådd förrän i nästa vecka, säger Anna Dencker, agronom och husdjursrådgivare för Hushållningssällskapet i Jämtland. 

Värmland:

– En del har redan varit klara med vårbruket i tre veckor, vilket är tidigt för att vara Värmland. På sina håll har det kommit upp 1-2 blad, medan andra fortfarande håller på och sår. En sak som gjort det lättare än vanligt är att vi inte har haft några jätteskurar, vilket har inneburit att det varit mindre igenslammat. Däremot var vi lite oroliga i början för att det skulle bli för torrt, men nu har vi fått 30-35 millimeter regn så det ser väldigt lovande ut, säger Pia Björsell, växtodlingsrådgivare för Hushållningssällskapet i Karlstad.

Uppsala:

– Årets vårbruk har gått ganska lätt och det ser lovande ut med allt regn som har kommit sedan valborg. Det är lite tidigare än vanligt och rapsen blommar redan, dessutom har mycket börjat komma upp fint och de flesta har börjat köra ogräs i höstsäden. Den enda risken är att det eventuellt ska bli lite minusgrader i veckan, men om vi klarar det så ser det bra ut. Vi hade lite rapsbaggar i värmen innan valborg, men det har lugnat ner sig när det blev kallare, säger Gunnar Cederberg, växtodlingsrådgivare för Hushållningssällskapet i Uppsala.

Kalmar:

– Den sista majssådden håller de på med nu, men annars börjar vårbruket bli färdigt. Det var en väldigt blöt höst och vinter som sedan övergick i en torr vår, men därefter har vi fått lite nederbörd. Grödornas utveckling är tidig eftersom de har vuxit hela vintern och rapsen började blomma redan i april, men just nu går det långsamt på grund av det kalla vädret. Runt kristihimmelfärdshelgen kommer nog de tidiga dra igång med en första vallskörd, säger Terese Tarler, växtodlingsrådgivare för Hushållningssällskapet i Kalmar.

Skåne:

– Här gick det rätt fort och vi kom igång med vårbruket redan i slutet av mars, så i mitten av april var de flesta i stort sett färdiga eftersom vi inte fick något störande regn. Men de lite drygt fyra veckornas torka har även gjort att vi fått något sämre uppkomst och regnet kom lite för sent för att ge fina jämna beslag. Nu har vi däremot fått fuktigare väder och står inför svampbehandling i höstvete från nästa vecka och 14 dagar framåt. Jag skulle gissa att de kommer att dra igång med förstaskörden nu i helgen, men det blir nog ingen jätteskörd eftersom det har varit lite för torrt, säger Anders Adholm, växtodlingsrådgivare för Hushållningssällskapet i Skåne.

LÄS MER: Vem tar över om många blir sjuka i lantbruket?

TIPS: På tisdag 11.00 livesänds en digital fältvandring från Borgeby