Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 18 mars 2020

När coronaviruset härjar: Vem tar över om många blir sjuka i lantbruket?

Jordbruket står inför bråda tider. Vad händer om bonden nu blir coronasjuk eller om säsongsarbetare från utlandet inte får eller vill komma hit. Länkarna i livsmedelskedjan är sköra, skriver Land Lantbruks ledarskribent.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Lena Johansson är politisk chefredaktör och skriver ledare i Land Lantbruk.
Lena Johansson är politisk chefredaktör och skriver ledare i Land Lantbruk.

En pandemi kan aldrig komma lägligt, men coronaviruset drabbar när jordbruket är på väg in i en mycket bråd tid. Snart drar vårbruket igång och med många sjuka bönder kan det få stora konsekvenser.

För djurbönder spelar det ingen roll vilken årstid det är. Djuren måste skötas 365 dagar om året. Här måste det fram ersättare som kan ta vid direkt om bonden blir för sjuk för att kunna sköta sina djur.

Varje dag får vi nya bevis på hur sårbart det svenska totalförsvaret är. Mycket rustades ned när det kalla kriget var över på 1990-talet. Då glömde man att fienden kunde komma i en helt annan skepnad.

Kanske kan man säga att det statliga stödet till lantbrukets avbytarsystem också var en del av totalförsvaret. Stödet avvecklades helt i slutet på 1990-talet och strax därefter lade LRF också ner Lantbrukets Avbytartjänst. Därför finns i dag mycket få människor som kan hoppa in och ta över när bonden blir sjuk och behöver hjälp.

Ofta löser det sig genom att släktingar och grannar ställer upp. Men om många är sjuka samtidigt är kanske inte heller det en lösning.

En annan effekt av pandemin som kan drabba jordbruket är när det är dags för säsongsarbetare från andra länder att komma hit. Vad händer om gränserna är stängda eller om utländska arbetare helt enkelt inte vill åka till Sverige inför rädslan att bli smittade?

Svenska jordbruk och grönsaksodlingar är i dag beroende av importerad arbetskraft. Det finns inte tillräckligt med svenskar som kan eller vill arbeta inom de gröna näringarna.

Vi kanske måste omfördela arbetskraften, sa landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) efter ett möte med livsmedelskedjans aktörer i förra veckan. Kockar, serveringspersonal och andra som blir utan jobb skulle kunna rycka in i jordbruket, föreslog hon.

Men i dag kan inte vem som helst börja jobba i jordbruket utan utbildning. Arbetet i de gröna näringarna är numera ofta specialiserat och högteknologiskt.

Det finns säkert ett antal mindre kvalificerade jobb som kan skötas av någon som är intresserad och får en kort introduktion. Men det känns inte som någon robust lösning.

Bönder är omvittnat bra på att lösa kriser, men det kan inte vara lantbrukets ensak att svenskarna får mat.

LÄS MER: ”Coronavirus visar vikten av självförsörjning”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen