Förra veckans nyheter på fem minuter

Har du missat något i den senaste veckans nyhetsskörd? Här är de viktigaste händelserna inom de gröna näringarna.

Veckans nyheter har bland annat bestått av nyheten att LRF-konsult outsourcar till Indien, att extrastödet efter torkan är klart och att Sveaskog utvecklar maskin för plantering.
Veckans nyheter har bland annat bestått av nyheten att LRF-konsult outsourcar till Indien, att extrastödet efter torkan är klart och att Sveaskog utvecklar maskin för plantering. FOTO: BILDBYRÅN/ARKIV

Sveaskog utvecklar maskin för plantering

Under veckan kom nyheten att Sveaskog och Svenska Skogsplantor ska utveckla en planteringsmaskin för skogen. Planen är att damma av planteringsmaskinen Silva Nova som togs fram för omkring 30 år sedan år sedan.

Med i samarbetet är också Grangärde Konsult och Innovation AB.

– Tiden är mogen för det här. Man har planterat skogsplantor på samma sätt i flera decennier, det är pinsamt. Jag är oroad över rationaliseringstakten inom skogsvård och ser det här som helt nödvändigt, säger Roger Johansson, chef för Svenska Skogsplantor.

Kolla in filmen på hur maskinen såg ut när det begav sig på 80-talet.

Första Silva Nova kom för 25 år sedan.
Första Silva Nova kom för 25 år sedan. FOTO: SKOGFORS

Jordbruksprofilerna som åker ur riksdagen

När personrösterna räknats klart stod det klart vilka som blir kvar i riksdagen och vilka som åker ut. Före detta landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C), kryssade sig förbi sina partikollegor i Kronoberg och blev den som tog länets enda mandat.

För Staffan Danielsson (C) gick det sämre. Han lyckades inte hålla sig kvar utan slutar som riksdagsledamot. Samma sak gäller för miljöpartiets ledamot i miljö- och jordbruksutskottet Stina Bergström (MP) som trillar ur när Värmland tappat sitt MP-mandat.

Eskil Erlandsson kryssades in men Stina Bergström förlorade sin plats i riksdagen.
Eskil Erlandsson kryssades in men Stina Bergström förlorade sin plats i riksdagen. FOTO: MOSTPHOTOS

Konkurser efter torkan

I veckan kom några av de första rapporterna om konkurser till följd av torkan. Det är bland annat bageriet Originalbagarn med 150 anställda som tvingas att ansöka om konkurs. Orsaken är de många produktionsstörningarna under sommarens extrema värme samt stigande priser på råvaror.

Även den danska grisproducenten AC Farming har ansökt om konkurs då sjunkande priser på gris, dyra investeringar och sommarens torka slagit hårt mot bolagets ekonomi.

Bageriet Originalbagarn har ansökt om konkurs.
Bageriet Originalbagarn har ansökt om konkurs. FOTO: MOSTPHOTOS

Extrastödet efter torkan nu klart

Regeringen fattade under torsdagen beslut om hur extrastödet på 400 miljoner till torkdrabbade djurbönder ska betalas ut.

Stödet kommer att administreras och betalas ut av Jordbruksverket. Enligt information från dem kommer stödet att bli ca 420 kronor för varje djurenhet och maxbeloppet man kan få som lantbrukare är 150 000 kronor.

Stödet söks digitalt från och med vecka 42 fram till den 5 november som är sista ansökningsdag. Utbetalningarna sker i december.

Jordbruksverket ger information om hur kristödet till lantbruket kommer betalas ut.
Jordbruksverket ger information om hur kristödet till lantbruket kommer betalas ut. FOTO: MOTPHOTOS

LRF-konsult outsourcar till Indien

I augusti blev det offentligt att LRF Konsult köper den digitala redovisningsbyrån Bokoredo som en del i att stärka företagets digitalisering och ställning i storstäderna.

Denna vecka presenterades nyheten att LRF Konsult kommer att förlägga vissa arbetsuppgifter till Bokoredos kontor i Indien.

– Det ger kostnadsfördelar utan att ge avkall på kompetensen. En annan fördel är att de tack vare tidsskillnaden gör jobbet medan vi sover. Samtidigt ger det oss utrymme att investera i ny teknik och säkerställa att vi behåller vår personal med hög kompetens, sa VD för LRF Konsult Katarina Klingspor tidigare i veckan.

I första hand handlar det om verifikationshantering och kontering och outsourcingen kommer göras på prov för vissa av LRF Konsults kunder.