”Vet ni vad bondekollegor, sträck på er och var stolta”

Det känns som om någon försöker ta ifrån mig min yrkesstolthet. Det är jobbigt, men jag sätter på mig lurarna och går ut till mina kor, lägger huvudet mot någon av dem, drar in den fantastiska doften. I ladugården hittar jag tillbaka till stoltheten, lyckan och drivkraften.

FOTO: HELENA GODHE OCH ANN LINDÉN

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Jag blev mjölkbonde för att jag älskar dessa fantastiskt goa, galna och kärvänliga kor. Att vara mjölkbonde är något av det finaste jag kan tänka mig.

SVTs Uppdrag granskning har åter granskat oss bönder. Vår gård är både en Arlagård och Krav-gård. Det är lätt att ta kritiken personligt. Jag känner att jag måste försvara mig. Men försvara mig mot vad då? Att vi varje dag tar hand om alla damerna i ladugården? Att vi försörjer Sverige med bra mat? Nä, vi har verkligen inget att skämmas för. Vi ska tillsammans hjälpas åt att lyfta varandra oavsett produktionsform.

Jag vet inget om gårdarna som visades i TV och jag kan således inte uttala mig om dem. Vanvård är aldrig acceptabelt. Berörda lantbrukare och djur måste få hjälp omgående.

Svenskt lantbruk omfattas av en mängd kontroller. Så sent som i höstas hade vi här på gården ett oanmält besök från Kiwa, som kontrollerar just för Krav. Det kan naturligtvis hända saker på gårdarna mellan kontrollerna, vilket gör det besvärligt även för kontrollinstanserna. Det kommer vi aldrig ifrån. Och det kommer alltid att finnas gårdar som faller genom skyddsnätet av olika anledningar. Inte heller bönder är mer än människor. Fler kontroller kommer inte ta bort det problemet. Enligt min mening har vi redan idag fullt tillräckligt med kontrollanter.

Nej vet ni vad bondekollegor, sträck på er och var stolta. Det är inte många i dagens samhälle som skulle fixa det vi gör. Och om det känns tungt och börjar svaja, var då inte för stolta för att be om hjälp. Vi gör ju ändå det här tillsammans, vi är ju typ jordbrukets motsvarighet till Sveriges kocklandslag. Vi förser landet med ett dignande buffébord med fantastiska råvaror producerade med kärlek och omsorg för djur, natur, miljö och klimat.

Går och tänker på detta när 1197 Estelle kommer mot mig med bestämda steg, puffar mig i sidan och lyfter på huvudet för att jag ska förstå vad hon vill. Hon vill att jag ska klia henne på halsen, under hakan och käkbenet. Där gillar kor att bli kliade. Det vet vi bönder och det vet Estelle att jag har koll på. Vi står så en stund och jag känner mig varm i hjärtat. Jag och korna, vi är ett team.

Anette Gustawson, ekomjölkbonde, Norrtälje

LÄS MER: ”Intrånget gör mig heligt förbannad”

LÄS MER: ”Jag är inte rädd, bara heligt förbannad”