”Vi är otroligt besvikna på polisen”

I lördags attackerades minkuppfödaren Niclas Petterssons gård utanför Falkenberg. Själv misshandlades han med sprej och slag. – Vi är otroligt besvikna på polisens tafatta agerande, säger han till Land Lantbruk.

FOTO: CHRISTEL LIND

Efter att ha trakasserats under flera månader av militanta djurrättsaktivister drabbades Niclas Pettersson minkgård i Glommen i lördags av en regelrätt attack. Klockan var strax före 14.30 när cirka 15 personer tog sig innanför det inhägnade området.

”Varit där och rekat”

– Vi var fyra personer där och arbetade, däribland jag och min son. Inkräktarna visste direkt vilken väg de skulle ta sig in för de hade varit där och rekat på fredagen, berättar Niclas Pettersson.

Enligt Niclas Pettersson var syftet med attacken att förstöra minkskinn, men tillsammans med sin son och sina kolleger lyckades han hindra dem från att komma in i lokalen där pälsarna förvaras. En av de ledande aktivisterna, bar en tung ryggsäck som av allt att döma innehöll sprejburkar.

Sprejade med röd färg

Aktivisten hade en av burkarna i handen med vilken han angrep Niclas Petterssons son och sprejade denne i ansiktet med röd färg. Niclas ingrep och blev själv både sprejad och slagen samt fick sina glasögon förstörda.

– Glasögonen skyddade mina ögon för sprejen men jag har en sprucken läpp, ont i hakan och ett halvdant finger. Min son blev röd i ögonen efteråt på grund av sprejen, säger Niclas Pettersson.

FILM: ”De får inte driva igenom att jag ska lägga ned”

Det dröjde 30–40 minuter innan den första polispatrullen anlände och Niclas Pettersson är mycket besviken på hur poliserna agerade.

– Ofattbart nog undersökte de aldrig aktivistens ryggsäck utan släppte i väg denne utan visitation. Sedan fick vi tjata på poliserna innan de tittade i aktivisternas telefoner. Där fanns ju bevismaterial eftersom i stort sett alla av dem filmar det som sker, säger Niclas Pettersson.

Två personer togs med

När polisen var på gång lämnade inkräktarna gården och försvann mot den parkering vid skolan där gruppens ledare uppehöll sig. Enligt Niclas Pettersson slutade det hela med att två personer togs med av polisen.

LÄS MER: ”När polisen är maktlös visar LRF sin styrka”

Han upplever att hela situationen nu håller på att urarta och känner sig maktlös när han och hans personal inte får mer stöd av polisen.

– De kan inte gå och vara rädda för aktivisterna utan måste våga ingripa när dessa gör sig skyldiga till brott. Nu kommer vi att anmäla den första polispatrullen för tjänstefel. Dessa poliser gjorde helt enkelt inte sitt jobb, menar Niclas Pettersson.

”Ska inte behöva ha det så här”

Redan nu har arbetet börjat med att sätta upp elförande trådar på stängslet runt minkgården. Niclas Pettersson har också begärt ett möte med ansvariga polisbefäl.

– Vi ska inte behöva ha det så här. Polisens uppgift är att skydda laglydiga människor och ingripa mot dem som begår brott.

Land Lantbruk har hittills utan framgång sökt handläggande polis i Falkenberg.

LÄS MER: Fängelsestraff har inte stoppat aktivister

PREMIUM: Niclas Pettersson: Lagarna stöttar inte mig

Polisen: Vi kan inte hindra dem från att demonstrera