HK Scan styckar av – vill ha 5,5 miljoner för outnyttjade lokaler

Nu börjar HK Scan att sälja outnyttjade fastigheter tillhörande anläggningen i Skara som inte längre används för vare sig slakt eller styckning.

Scan styckar av och säljer två byggnader som inte används längre vid anläggningen i Skara.
Scan styckar av och säljer två byggnader som inte används längre vid anläggningen i Skara. FOTO: ERA SKARABORGSMÄKLAREN

På 1990-talet hade Scan i Skara över 1 000 anställda men sedan snart fem år återstår bara de omkring 200 personer som arbetar i färsfabriken.

Först avvecklades nötslakten och i september 2014 upphörde även grisslakten. Några månader senare försvann den sista styckningen.

Har stått outnyttjade

Kvar fanns ett antal fastigheter som fram till nu har stått outnyttjade. I början kunde Scan tänka sig att hyra ut byggnaderna, till och med till konkurrenter i slakteribranschen, men successivt har byggnaderna tömts och stått oanvända.

Nu påbörjas utförsäljningen när två av byggnaderna bjuds ut med ett utgångspris på 5,5 miljoner kronor. Det handlar om en tidigare lager- och expeditionsbyggnad på knappt 1 700 kvadratmeter och dels en före detta slakteribyggnaden på knappt 1 000 kvadratmeter, skriver Nya Lidköpings-Tidningen.

Togs ur bruk för 15 år sedan

Lagerbyggnaden är från början av 1990-talet och har inte använts på fem år medan den tidigare slakteribyggnaden är från 1969 och togs ur bruk redan i början av 2000-talet. Totalt handlar det om 2 633 kvadratmeter byggnader och 7 500 kvadratmeter tomtareal.

– Det är en förutsättning att byggnaderna säljs tillsammans. Sedan kommer fastigheterna att styckas av, säger Göran Kinnander på ERA Skaraborgsmäklaren till NLT.

Ledande bud på 4,7 miljoner

Som försäljningsargument framförs att byggnaderna ligger alldeles utmed en av de största infartsvägarna till centrala Skara. I skrivande stund finns ett högsta bud på 4,7 miljoner kronor.

LÄS MER: Slakten i Skara hann aldrig fira 100 år