”Visionen är att helt komma ifrån insatsmedel”

Kombinationen glyfosat och direktsådd är enligt Adam Giertta på Bona gård svårslagen ur miljösynpunkt. Ändå lockar tanken att med hjälp av mellangrödor och djur helt komma ifrån beroendet av insatsmedel – utan att behöva ta till plogen.

Fortfarande 7-8 år efter att plogen lämnade Bona Gård syntes plogsulan, även om den var perforerad. I dag, efter mer än 20 års plöjningfri odling märks den inte alls.
Fortfarande 7-8 år efter att plogen lämnade Bona Gård syntes plogsulan, även om den var perforerad. I dag, efter mer än 20 års plöjningfri odling märks den inte alls. FOTO: ANNA ELLSTRÖM

Plöjningsfritt och direktsådd – odlingssystemet på Bona gård bygger på tillgången till glyfosat. Men sedan fem år tillbaka finns här ett kostall med en köttdjursbesättning under uppbyggnad där djurhållningen är ekologisk.

”Kontraproduktivt”

Att börja plöja marken är däremot inget alternativ för Adam Giertta, som driver gården tillsammans med sambon Cilla Kristoffersson.

– Efter att ha sett den långsiktiga effekten på jorden sedan plogen försvann skulle det kännas direkt kontraproduktivt. Jag har svårt att se något sätt att odla som har mindre miljöpåverkan än kombinationen glyfosat och direktsådd, säger han.

Ändå triggas Adam Giertta av att få till en plöjningsfri odling utan bekämpningsmedel. Idén är att låta djurens bete hämma det som växer när en ny gröda ska etableras.

”Magiskt att lyckas så en ny gröda”

I en av åkrarna sticker rader av rågplantor upp i en befintlig vitklövervall. Skivor framför såmaskinens billar skapade en rits för säker fröplacering vid rågsådden.

– Det känns smått magiskt att lyckas så en ny gröda efter att djuren betat ner klövern, säger Adam Giertta.

Han tilltalas av odlingskonceptet Conservation Agriculture med mycket mellangrödor. Med i beräkningen finns också att bete, eller kanske till och med en foderskörd på mellangrödan, gör att ekonomin tål en lägre avkastning hos huvudgrödan.

– Jag ser större potential i ett system där mellangröda, huvudgröda och kossor samverkar än att vara beroende av en massa insatsmedel.

”Svårare – men mer spännande”

Visionen är att helt slippa det beroendet.

– Det är svårare att gräva där du står, men mer spännande. Det kommer vara en lång process att komma dit från det system vi haft med bulkproduktion och mycket insatsmedel. Kanske är jag där när nästa generation tar över.

FAKTA: Bona Gård

Brukar 400 hektar åker och 200 hektar beten.

Odlar spannmål på 300-350 hektar, varav 50 hektar ekologiskt.

Plöjningsfritt sedan 1997, direktsådd sedan sedan 2008.

Bygger upp en herefordbesättning på 100 moderdjur och har drygt 100 tackor som enbart används för bete.

LÄS MER: ”Rent ekologiskt är glyfosat en katastrof”

LÄS MER: ”Glyfosatförbud blir inte jordbrukets undergång”