Yngwe (C) besviken om inget händer snart
Kristina Yngwe (C) är övertygad om att en majoritet i riksdagen under innevarande mandatperiod kommer att agera mot djurrättsbrottsligheten. – Annars skulle jag bli besviken, säger hon.
Kristina Yngwe (C) är övertygad om att en majoritet i riksdagen under innevarande mandatperiod kommer att agera mot djurrättsbrottsligheten. – Annars skulle jag bli besviken, säger hon.
Som nybliven riksdagsledamot 2014 la Kristina Yngwe en motion som resulterade i ett tillkännagivande från riksdagsmajoriteten angående krafttag mot djurrättsrelaterad brottslighet. Om denna gav något resultat tål att diskuteras.
– Frågar du den tidigare regeringen hänvisar den till satsningen på fler poliser och underlättande av kameraövervakning, säger Kristina Yngwe.
Nu är ämnet i högsta grad uppe på bordet igen. Kristina Yngwe menar att det med några få undantag råder en bred politisk enighet om att sätta stopp för de militanta djurrättsaktivisterna.
– Tidigare har det setts lite som en pälsdjursfråga och den har varit en omdiskuterad verksamhet, säger hon.
Så fler har varit beredda att se mellan fingrarna så länge brotten bara drabbar pälsuppfödare?
– Nej, så vill jag inte säga. Men det har gärna blivit en diskussion för eller emot päls i stället för en diskussion om brottsligheten, menar Kristina Yngwe.
Hon vill nu se en brottskod för djurrättsrelaterad brottslighet, tydliga direktiv i regeringens regleringsbrev till polisen om bland annat en nationell samordning samt en översyn av lagstiftningen avseende möjligheten att demonstrera vid gårdar.
– Lantbrukare bor oftast på gården där deras företag har sin verksamhet och det måste vägas in, tycker Kristina Yngwe.
Är det inte ett underbetyg åt den svenska rättsstaten att detta har fått pågå i decennier – det handlar trots allt om ett fåtal individer som begår brotten?
– Jo, det kan jag hålla med om. Det är statens skyldighet att se till att människor känner sig trygga, säger Kristina Yngwe.
Skulle det ha tolererats om det hade drabbat någon annan grupp än lantbrukare?
– Det är uppenbart att lantbrukare får stå ut med saker som andra grupper aldrig hade accepterat. Det är bara att gå till stödutbetalningarna. Så kan det inte få fortsätta om vi ska ha en långsiktig livsmedelsproduktion, menar Kristina Yngwe.
Varför tror du att Sverige sticker ut så extremt när det gäller denna typ av brottslighet?
– Lantbruket har inte den politiska stöttning som det har i till exempel Danmark. Men jag hoppas att det vänder nu och jag kommer att göra vad jag kan för att driva på, säger Kristina Yngwe.