Alpina VM satsar på svenskproducerad mat

Under Alpina VM i Åre kan gästerna välja att äta till exempel björnstek, renhjärta eller jämtlandshalloumi. Allt som en del av ett hållbarhetssamarbete med LRF.

”Vi vill dra vårt strå till stacken i att gynna svenska livsmedel”, säger Niklas Carlsson, vd för VM i Åre 2019.
”Vi vill dra vårt strå till stacken i att gynna svenska livsmedel”, säger Niklas Carlsson, vd för VM i Åre 2019. FOTO: ERIK WESTBERG

Alpina VM i Åre och Skidskytte-VM i Östersund har inlett ett samarbete med LRF och lokala leverantörer om att servera svenskproducerad mat. Minst 80 procent ska vara producerat och förädlat i Sverige. 

– Dessutom ska det finnas en stark touch av lokala livsmedel, säger Niklas Carlsson, VD för VM i Åre 2019. 

Björn och tjälknöl

På menyn hittar gästerna därför såväl tjälknöl av björn och grisnacke från Undersåker som spisbröd från Huså och kokosbollar från Åre. 

Maten är en del i ett större hållbarhetsarbete som initierades av båda VM-arrangörerna efter Vasaloppet 2018.

Skarp kritik riktades då mot skidevenemanget, både av lantbrukare i Dalarna och LRF, efter att arrangörerna hade deklarerat sitt ansvarstagande för sin klimatpåverkan bland annat genom att servera enbart vegetarisk mat till den måltid som alla åkare får serverade efter målgång.

– Med samarbetet med Alpina VM i Åre och Skidskytte-VM i Östersund vill vi stärka svensk och jämtländsk mat och vi hoppas att resten av Evenemangssverige ska se att det går att göra hållbarhet på riktigt, säger Lars Ahlin, regionordförande för LRF Jämtland.

LÄS MER: Vasaloppets gröna policy får bönder att se rött

Kräver planering

För att ett projekt där bra svensk-, och lokalproducerad mat ska serveras till gäster och deltagare i arrangemang av VM-storlek ska lyckas krävs planering.

– Man måste tänka till. Hur långt innan måste man beställa mat? Vill man till exempel ha jämtländsk potatis så måste det planeras långt i förväg. Det blir en bra dialog med de lokala företagen också. De får komma in och prata med oss och förstå hur evenemangen fungerar och det gynnar dem i längden, säger Lars Ahlin. 

– För oss är det här mer en möjlighet än en utmaning. Men vi lagar mat till 3 000 personer per dag, så ibland är det en tillgångsutmaning och en kostnadsfråga också. Det blir inte björnstek och fina ostar till alla varje dag, säger Niklas Carlsson.

Vad hoppas ni ska bli resultatet av det här?

– Nöjda gäster och glada gäster. Vi vill dra vårt strå till stacken i att gynna svenska livsmedel. Vi har haft besök från matansvariga för VM 2021 i Italien och de var väldigt imponerade att vi även kunde göra italienskt mat med svenska råvaror. Så förhoppningsvis blev de inspirerade och det känns jättekul, säger Niklas Carlsson.

FAKTA: Menyn från Alpina VM i Åre 2019

- Grisnacke från Underåkers charketurifabrik

- Rökt renhjärta

- Huså spisbröd

- Kall grönärtsoppa med prästost och regnbågsrom från Älvdalen

- Kryddstekt hjortytterfilé med rödkålschutney, mandelpotatispuré och svartvinbärssås

- Jämtlands svartbrända kittost med söta tillbehör

- Heta kikärtsbiffar med fänkålssås samt rotfruktsgratäng

- Sushi på jämtlandsvis

- Palsternackspannacotta med rökt renstek och friterat tunnbröd

- Karljohansvampsbiff med tomat- och lökkompott

- Kryddrimmad gurka med rökt piggvarsfilé, sikrom och rädisor

- Kryddig bön- och puylinsgryta, serveras med rödbetssmetana

- Bakade polkabetor, ädelostcreme och krasse

- Örtmarinerad halloumi från Jämtland med kryddig tomat och zucchini

LÄS MER: LRF hyllar Vätternrundan för närproducerat